Доступність посилання

ТОП новини

Обама з Медведєвим починають зі скорочення озброєнь


Президенти Росії Дмитро Медведєв та США Барак Обама під час зустрічі у Лондоні, 1 квітня 2009 р.
Президенти Росії Дмитро Медведєв та США Барак Обама під час зустрічі у Лондоні, 1 квітня 2009 р.

Прага – Перша зустріч віч-на-віч президента США Барака Обами і його російського колеги Дмитра Медведєва у Лондоні засвідчила бажання лідерів двох країн шукати точки дотику. Однак, попри оптимістичні заяви з обох сторін, між Вашингтоном і Москвою залишаються серйозні розбіжності.

Зустріч у весняному Лондоні принесла потепління у стосунки Америки і Росії. У спільній заяві президенти обох країн заявили про намір досягнути нової угоди про скорочення озброєнь. Також Барак Обама повідомив журналістам, що він прийняв запрошення президента Дмитра Медведєва відвідати Москву у липні, що за словами Обами, є набагато приємніший час для візиту, ніж січень.

Переговори про скорочення озброєнь домовилися «розпочати негайно», з тим щоб перші обриси нової угоди з’явилися до липневої зустрічі президентів.

Після зустрічі з Медведєвим Обама випромінював оптимізм: «Я сподіваюсь, що з огляду на конструктивну розмову, яку ми сьогодні мали, та спільні заяви, які ми ще будемо робити щодо скорочення ядерних арсеналів та низки інших питань, які становлять спільний інтерес, ми є свідками нового поступу в американсько-російських стосунках».

У схожому тоні висловлювався і російський президент: «Це лише початок обговорень, але вже сьогоднішнє обговорення, на мій погляд, показало, що є набагато більше позицій, що нас об’єднують, ніж тих, що нас розводять по різні боки».

Обама і Медведєв також домовилися співпрацювати у питанні Афганістану, заявивши, що «Аль-Каїда» та інші терористичні й повстанські групи, які діють на території Афганістану й Пакистану, створюють загальну небезпеку для багатьох країн, включно зі Сполученими Штатами та Росією». Таким чином, Москва і Вашингтон погодилися «співпрацювати й підтримувати міжнародні зусилля, в яких визначальну роль відіграє ООН».

Щодо Ірану спільна заява говорить, що хоча Іран, згідно з Договором про нерозповсюдження ядерної зброї, «має право на цивільну ядерну програму», Тегеран «повинен відновити впевненість у тому, що йдеться про програму суто мирного характеру».

Розбіжності лишаються

Два президенти визнали, що між ними зберігаються розбіжності щодо розташування американських протиракетних систем у східній Європі, але не виключили можливості співпраці у цьому питанні.

Також Москва і Вашингтон визнали, що вони по-різному дивляться на «причини і перебіг воєнних дій» між Росією і Грузією в серпні минулого року.

Напередодні зустрічі адміністрація Обами говорила про «перезапуск» стосунків із Росією.

Але, за словами прес-секретаря Білого Дому Роберта Ґіббза, не варто думати, буцімто зміна у стосунках означає, що «кожний отримає те, чого він хоче».

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG