Доступність посилання

ТОП новини

Про що домовлятимуться Обама з Медведєвим


Президенти Росії Дмитро Медведєв та США Барак Обама під час зустрічі у Лондоні, 1 квітня 2009 р.
Президенти Росії Дмитро Медведєв та США Барак Обама під час зустрічі у Лондоні, 1 квітня 2009 р.

Прага – У Лондоні відбувається перша зустріч віч-на-віч президента США Барака Обами і його російського колеги Дмитра Медведєва. Раніше адміністрація Обами говорила про необхідність «перезапуску» стосунків із Росією. Прихильно на цю пропозицію відреагували і в Москві. На порядку денному контроль над озброєнням, протиракетна оборона, Іран та Афганістан.

Напередодні зустрічі з президентом Дмитром Медведєвим Барак Обама говорив про те, що хоча стосунки з Росією і погіршилися протягом останніх років, але існує ціла низка спільних інтересів, важливих для обох країн.

«Обидві країни, на мою думку, зацікавлені у тому, щоб зменшити ядерний арсенал та посилити режим нерозповсюдження ядерної зброї. Обидві країни мають зацікавлення у тому, щоб зменшити загрозу тероризму. Обидві країни зацікавлені у стабілізації світової економіки. Обидві країни зацікавлені у тому, щоб знайти підхожий шлях до використання енергоносіїв та зменшення загроз від зміни клімату, які ми обговорювали», – сказав американський керівник.

Очікується, що в Лондоні сторони обговорять можливість підписання нової угоди про контроль за ядерними озброєннями, що має прийти на зміну угоді, підписаній ще 1991 року.

Також темою обговорення стане нова система протиракетної оборони, яку США за часів урядування попереднього президента Джорджа Буша запланували розмістити на території Польщі та Чехії. Москва була категорично проти нової системи, стверджуючи, що вона будуватиметься не стільки від іранських, скільки від російських ракет. Адміністрація Обами натякнула, що могла б певною мірою переглянути ці плани, якщо Росія допоможе вплинути на Іран.

Згода з деяких питань можлива

Редактор московського журналу «Росія в глобальній політиці» Федір Лук’янов вважає, що зустріч зможе бути продуктивною, якщо США і Росія почнуть її обговорення з тих питань, де вони можуть досягнути швидкого прогресу. На думку Лук’янова, таких питань є два.

«По-перше, це договір про стратегічне наступальне озброєння, чинність якого спливає наприкінці року. І щодо його продовження немає суперечок. А друга тема, яка, на мій погляд, має потенціал для відносного успіху, – це Афганістан. Бо об’єктивно у цьому питанні немає розбіжностей між США і Росією. Повернення до влади талібів не потішило б нікого», – вважає російський політолог.

Проте очікувати вирішення навіть цих питань, на думку Лук’янова, було б занадто оптимістично. Перша зустріч російського та американського президента потрібна для того, щоб партнери пригледілися один до одного і знайшли спільну мову.

Експерт московського Центру Карнеґі Маша Ліпман також вважає, що ця зустріч має головним чином задати тон новим стосункам: «Головна проблема навіть не в тому, що між двома сторонами існує непорозуміння. Найголовніше, на мою думку, – це те, що існує атмосфера глибокої взаємної недовіри».

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG