Доступність посилання

ТОП новини

Ні слова про УПА в документах оприлюднених МЗС Росії


Один з документів оприлюднених на сайті МЗС РФ
Один з документів оприлюднених на сайті МЗС РФ

Київ – Архівні документи, розміщені на сайті МЗС Росії у рубриці «Діяльність ОУН-УПА (частина 3)» насправді не містять жодного згадування про діяльність цих структур. Щоб у цьому переконатися, достатньо просто переглянути ці документи. Натомість їх представляють як свідчення «злодіянь ОУН-УПА». На цьому в розмові з Радіо Свобода наголосив Володимир В’ятрович, директор Галузевого архіву Служби безпеки України.

– Міністерство закордонних справ Росії в розділі «Архівна служба» опублікували наприкінці березня третю частину документів під загальним заголовком «Діяльність ОУН-УПА». Ці документи були презентовані як такі, що демонструють «злочинні дії ОУНІ-УПА » проти українського народу та їхню колабораційну сутність.

Але, уважно вивчивши ці документи, а їх близько сотні, ми побачили, що у жодному з цих документів мова не йде ні про ОУН, ні про УПА. Переважну більшість цих документів складають звіти державних комісій з вивчення злочинів нацистських окупантів на території Україні. Документи містять прізвища причетних до тих злочинів. Серед них і нацисти, і українці, які з ними співпрацювали.

– Чи є у документах підтвердження, що ці люди співпрацювали з УПА?

Володимир Вятрович, Директор відділу архівів СБУ
– Ні. Жодного свідчення зв’язку цих людей з українським націоналістичним підпіллям чи з Українською Повстанською Армією у цих документах немає. Лише у двох чи трьох місцях згадується таке «пропагандистське формулювання», як «українсько-німецькі буржуазні націоналісти».

Тому маємо побажання до російських колег – читати документи, що публікуються і давати їм заголовки, які відповідають їх змісту. Наразі ж маємо ситуацію, коли російські ЗМІ, не читаючи ці документи, а опираючись лише на поширений прес-реліз, повідомили суспільству, що МЗС РФ «оприлюднив документи про злочини УПА».

– Чи є у російських істориків бажання розібратися в цьому?

– Серед російських дослідників зараз дуже мало готових іти проти офіційного мейнстріму. Я можу назвати лише такого історика як Олександр Гогун, який написав книгу про історію УПА. Зараз Гогун вивчає радянський партизанський рух в Україні, диверсійна діяльність якого провокувала репресії німецького окупаційного режиму проти мирного населення. Цей історик працює і в наших архівах. Але такі люди поки є аутсайдерами в російській історичній науці. Більшість же або мовчить, або піддалися спокусі повернення до ідеї «світлого радянського минулого» й готові говорити про доцільність політики Сталіна та замовчувати темні плями радянської історії.

– Чому питання ОУН-УПА, яке по суті є українським питанням, викликає таку велику протидію?

– Справа в тому, що історія ОУН і УПА показує, що українці не такі, якими їх хочуть бачити деякі наші російські сусіди. Це не малороси, якими можна поля орати, а люди, які готові піднятися на повстання і зі зброєю в руках захищати свій народ та свою землю.

Такий образ українця не вписується в уявлення тих росіян, які визнають Україну лише як невіддільну частину Росії.

Так само, причиною несприйняття Голодомору стало те, що він продемонстрував окупаційний характер радянської влади в Україні і те, що ця влада задля свого утвердження і закріплення тут була готова винищити цей народ.

А це іде всупереч тенденції, яка домінує зараз в Росії, щодо «відбілювання» радянського минулого.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

XS
SM
MD
LG