Доступність посилання

ТОП новини

«Я пишу тобі листа...» Пошта в епоху Інтернету та мобільних телефонів не втрачає своєї актуальності


Забезпечити мобільним поштовим зв’язком мешканців української глибинки вирішило Міністерство транспорту і зв’язку України. Для цього воно запровадило пересувні поштові відділення. 5 таких уже працює у Сумській області, 27 - у Житомирській. На черзі - Чернівецька область. Як кажуть зв’язківці, пошта на колесах пропонує той самий спектр послуг, що і звичайна, крім цього вона дозволяє економити - не треба платити за оренду приміщення і комунальні платежі. Чи рентабельна нині українська пошта? Які переваги традиційного зв’язку над електронним і які новітні послуги пропонують своїм клієнтам українська і латвійська пошти?

Пересувні поштові відділення – уже реальність

Пересувні поштові відділення запроваджуються перш за все з метою економії фінансів, говорить Костянтин Голишев, речник «Укрпошти». Ані плати за оренду приміщення, ані комунальних рахунків. «У сільській місцевості дуже збитково утримувати будівлю, тому начальник відділення виконує обов’язки і водія, і безпосередньо листоноші. Весь спектр послуг надає пересувне відділення. Мало того, зараз пенсіонерам не потрібно йти до відділення пошти, вона сама приїде і привезе бандероль».

Будні українського листоноші

Мати 3 дітей Валентина вже 4 роки працює листоношею в селі на Полтавщині. За її словами, поштар, особливо у глибинці, не лише розносить газети чи листи, але й певною мірою виконує функції журналіста чи психолога - розкаже новини, зарадить добрим словом. Мінуси її професії - це постійне фізичне навантаження, великі обсяги роботи при малій зарплаті у 700 гривень. «Я працюю на 0,6 ставки (700 гривень), повна ж ставка – 1200 гривень. До нас люди звертаються з будь-якими питаннями, найчастіше – пенсіонери і ми, чим можемо, тим допомагаємо. Без пошти не можна прожити на селі - це листи, газети, кореспонденція, телеграми, посилки, перекази і пенсія. Ми повинні багато знати і в цей час поспілкуватися з людьми».

Державне підприємство «Укрпошта», в якому працює понад 100 тисяч осіб, заборгованостей із зарплат немає, запевняє Олена Нікольська, виконувач обов’язків генерального директора. «Ми працюємо на мінімальних можливостях прибутку. У листонош дуже низька зарплата. Середня зарплата у виробничого штату - 1000 гривень. Обсяги роботи скорочуються, тому що активність підприємств падає. Але ми шукаємо інші види діяльності: на селі -торгівля, а в місті - комунальні та банківські послуги. Брак листонош спостерігається тільки в сільській місцевості».

«Рукописні листи були, є і будуть»

Рукописні листи несуть позитивну енергетику, вважає 24-річна Вікторія. Дівчина працює в одному зі столичних рекламних агенцій, кілька років живе у Києві й з близькими людьми бажає переписуватися традиційним способом. Паперові листи, розповідає дівчина, більш зворушливі й ніжні, ніж електронні. «Я обираю традиційне листування з рідними, не дивлячись на те, що зараз більшість людей користуються Інтернетом. Я пишу мамі від руки, таким чином передаю емоції. По почерку вона може визначити мій настрій. Рукописні листи пройдуть через віки. Вони були, є і будуть».

Юрист Руслан переважно опрацьовує робочу кореспонденцію, приватні листи, говорить він, писав всього декілька разів у житті. «На роботі за місяць через мої руки проходять сотні листів, оскільки все має бути офіційно. Але особисті листи я взагалі не пишу, бо вважаю це пережитком».

Переважно електронною поштою звик листуватися і письменник Андрій Курков. Тепер люди вже не пишуть тих розлогих листів, як це було у 19-20 столітті, говорить він. На той час припав розквіт епістолярного жанру, зазначає письменник. «У листах велися суперечки, дискутували. Листи цитувалися в журналах і газетах. Була стилістика і навіть наука про те, як писати листи, як правильно звертатися. Частина цієї науки увійшла в сьогоднішній курс ділового етикету».

Оригінальність латвійської пошти

У час новітніх інформаційних технологій більшість латвійців також призвичаїлися до електронної пошти і мобільного зв’язку. Відтак, щоб привабити клієнтів, державне акціонерне товариство «Latvijas Pasts» розширило перелік своїх послуг, розповідає місцева кореспондентка Радіо Свобода Людмила Пилип. «Напереді свят у Латвії збільшується потік охочих поздоровити родичів та близьких листівкою. Проаналізувавши ситуацію, «Latvijas Pasts» вирішила запровадити нову послугу – персоналізовані поштові листівки, тобто клієнт може створити свою індивідуальну листівку, використовуючи фотографії чи малюнки, і надіслати її адресату. До цього вдалим проектом було створення персоналізованих поштових марок «Моя поштова марка», який сьогодні став найбільш популярною з послуг латвійської пошти».

З 6 квітня запрацювали нові правила поштового зв’язку, зокрема, з’явилася водна пошта. До цього кореспонденцію можна було пересилати повітряним шляхом або наземним. Нові норми передбачають також і комбінований спосіб відправлення листів і переказів.


Як часто Ви пишете листи і кому (традиційні паперові чи електронною поштою)?
Вікторія, студентка: Електронною поштою користуюся щодня, обов’язково пишу рідним та співробітникам. А про традиційні листи вже й забула, чесно кажучи.
Володимир, менеджер: Зазвичай з рідними та близькими я листуюся традиційною поштою, тому що не у всіх є Інтернет. Правда, пишу листи дуже рідко.
Лариса, перекладач: Листи пишу родичам, друзям, однокласникам лише електронною поштою. Напевне тому, що на це потрібно набагато менше часу.
Сергій, журналіст: Майже щодня переписуюся через Інтернет, оскільки це набагато швидше, з колегами та знайомими. Але привітання коректніше відправляти традиційною поштою.
Ольга, вчителька: Електронною поштою листуюся декілька разів на тиждень. А листівки відправляю в паперових конвертах лише на свята.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG