Доступність посилання

ТОП новини

Сила чи гроші: У тому, що робити з піратами, єдності немає


Індійський океан - Військові французських ВМС арештовують підозрюваних у пірацтві сомалійців (архівне фото)
Індійський океан - Військові французських ВМС арештовують підозрюваних у пірацтві сомалійців (архівне фото)

Прага – Країни Заходу змінили ставлення до морських піратів, у першу чергу до сомалійських. Останніми днями вони здійснили вже дві силові операції для звільнення захоплених піратами заручників. Оглядачі ж пригадують справу з українським екіпажем і вантажем важкої зброї на судні «Фаїна», за визволення якого заплатили досі найбільший викуп. Але єдності щодо того, яке ставлення найкраще, все ж немає.

Снайпери Військово-морських сил США застрелили трьох сомалійців, які кілька днів утримували на своєму човні американця, капітана торговельного судна; це було в неділю.

Представник американського Центрального військово-морського командування адмірал Вільям Ґортні повідомив пізніше деякі подробиці: «Командир корабля «Бейнбрідж», який перебував на місці подій, вирішив, що життя капітана в небезпеці, і трьох піратів убили. До ще одного пірата, який перед цим здався сам, ставляться гуманно. А інші, які продовжили свою боротьбу, заплатили за це життям».

Після цього випадку оглядачі нині пригадують, як цілком інакше закінчилося протистояння з піратами на судні «Фаїна», серед екіпажу якого було 17 українців, а на борту, серед іншої зброї, 33 танки – за його визволення заплатили рекордну наразі суму в 3 мільйони 200 тисяч доларів.

Якраз у той час, як пірати 5 лютого залишали судно зі своєю здобиччю, в Києві керівник Служби зовнішньої розвідки України генерал-полковник Микола Маломуж заявляв: «Після ретельного опрацювання ситуації розвідувальні органи України, Служба безпеки України, а також МЗС прийшли до консолідованого рішення, що звільнення заручників не може бути проведе силовим способом, тому що в даній ситуації, як показує міжнародна практика, це приносить жертви і з боку заручників, і з боку тих спецпідрозділів, які займаються визволенням».

За словами Миколи Маломужа, українські спецслужби вирішили замість силової акції допомогти судновласникові домовитися з викрадачами про викуп.

Практика буває різна, а піратство зростає

Міжнародна практика, про яку говорив керівник української зовнішньої розвідки, дійсно, буває різна. Перед згаданою вже вдалою недільною операцією американців і французи минулої п’ятниці силою звільняли свою викрадену сомалійськими піратами яхту – тільки тоді один із п’яти заручників загинув. Загинули й двоє з п’яти викрадачів; трьох затримали й судитимуть у Франції.

Аналітики ж звертають увагу, що піратам ідеться в першу чергу про гроші. Суми викупів зростають із сотень тисяч доларів до мільйонів за кожне судно. Частішають і самі напади – протягом минулого року в усьому світі їхня кількість зросла на 11 відсотків, до майже 300.

А коли говорити лише про узбережжя Сомалі, то там за минулий рік піратство зросло на 200 відсотків, до 111 викрадень. А вже за перші місяці цього року кількість викрадень біля берегів Сомалі наближається до 70.

Реакція в кожного своя

Фактично реакція на це міжнародної спільноти одна: країни надсилають до регіону узбережжя Сомалі свої бойові кораблі, щоб охороняти головні морські шляхи й намагатися відвернути піратські напади.

А от щодо ставлення до вже захоплених суден єдиної позиції не проголошують. Реально ж майже кожен випадок викрадення, за незначними винятками, врешті доводить до виплати піратам викупу.

Мають свою реакцію на останні події й самі пірати: за даними аналітиків, після згаданої на початку американської операції різні угруповання, які раніше були суперниками, тепер гуртуються, а їхні провідники виголошують погрози на адресу Сполучених Штатів і їхніх суден.

Першу таку погрозу, як виглядає, вони вже спробували здійснити. У середу якраз повідомили про обстріл судна під американським прапором із кулеметів і реактивних гранатометів. Агентства наводять слова піратських ватажків, що цього разу їм ішлося не про викуп, а саме про знищення американського судна.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG