Доступність посилання

ТОП новини

Українці втрачають інтерес до долара?


Київ – Сезонне явище чи економічна закономірність? Дефіцит іноземної валюти в Україні скорочується. Це, за інформацією Національного банку, стосується, як готівки, так і безготівки. Фахівці НБУ пов’язують скорочення дефіциту, перш за все, з проведенням валютних аукціонів для погашення кредитів.

Із початку квітня дефіцит іноземної валюти в Україні скоротився більше ніж у 3 рази – до 10 мільйонів доларів. Саме це, за інформацією Нацбанку, і сприяло зміцненню курсу готівкової гривні до 8 гривень 2 копійок за долар.

У Національному банку наголошують: позитивно на валютний ринок вплинули аукціони для погашення валютних кредитів за пільговим курсом. До речі, за 15 робочих днів квітня провели 6 таких аукціонів, де продали майже 200 мільйонів доларів по 7 гривень 80 копійок.

Гривня відновлює репутацію

Що ж стосується зменшення попиту на готівку, то це, на думку директора Центру антикризових досліджень Ярослава Жаліла, пов’язане з тим, що упродовж останніх двох місяців курс гривні практично залишається незмінним, і навіть спостерігається певне зміцнення української валюти. Тож довіра українців до гривні поступово починає відновлюватися, і вони перестають масово скуповувати долари.

«Досягнуто номінальної стабільності гривні. Протягом останніх місяців вона тримається на відносно стабільному рівні. Якщо коливання і відбуваються, то вони достатньо короткострокові», – зазначає Ярослав Жаліло.

Стабілізація з-за кордону

Нинішня ж стабілізація на українському валютному ринку пов’язана, передусім, зі стабілізацією на міжнародних ринках, каже в інтерв’ю Радіо Свобода начальник аналітичного департаменту компанії «Ренесанс девелопмент» Владислав Перевишко. Наразі у Європі та Азії почав відновлюватись попит на метал, тож це дозволило українським металургійним підприємствам дещо збільшити експорт своєї продукції.

«Стабілізація на міжнародних ринках, безумовно, призвела до міжнародних замовлень. Наша найбільш експортоорієнтована галузь (металургія) завдяки цьому отримала гарний поштовх. Тобто, з’явилися міжнародні замовлення на той же метал. Якщо йде експорт, з’являється валютна виручка. Валютна виручка потрапляє в Україну, що автоматично призводить до певного балансування і певної стабільності валютного курсу», – каже Перевишко.

Крихку стабілізацію можуть порушити китайці і рекапіталізація

Щоправда, каже Владислав Перевишко, нинішня стабілізація є дуже крихкою: «Буквально на 1-2% збільшить експорт металу Китай, і в нас уже почнуться проблеми. Знову впадуть ціни на метал, метал буде знову нікому не потрібен».

Окрім цього, зазначають експерти, ще одним ризиком для стабільності української валюти є запланована рекапіталізація банківської системи. На підтримку банків «кинуть» велику гривневу масу, і якщо вона піде не на кредитування економіки, а буде використана для валютних операцій, це знову може спричинити обвал української валюти.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG