Доступність посилання

ТОП новини

Гривня падатиме, але не низько – прогноз МВФ


Київ – Міжнародний валютний фонд оприлюднив прогноз курсу гривні на 2010 рік. За прогнозами фахівців МВФ, цього року девальвація гривні становитиме близько 60%. А наступного року українська національна валюта продовжуватиме знецінюватися. Як таку перспективу оцінюють українські експерти і від чого залежатиме стабільність гривні?

8 гривень 68 копійок за долар. Саме стільки, за прогнозами Міжнародного валютного фонду, становитиме середньорічний курс української валюти. Окрім цього, вважають фахівці МВФ, наступного року гривня продовжуватиме девальвувати. І в середньому по року долар коштуватиме 9 гривень. До того ж, такий курс зберігатиметься ще упродовж чотирьох років.

Якщо виходити із цього прогнозу, то, до кінця року слід очікувати незначного знецінення гривні. Утім, вважає директор економічних програм Центру імені Разумкова Василь Юрчишин, для нинішнього стану української економіки – це є непоганий результат.

«Виходячи із нинішньої ситуації, і з того, що ми не можемо очікувати гарної економічної динаміки в цьому році, то, якщо буде втримано таку динаміку, з таким показником середнього курсу, це позитивний макроекономічний результат для нинішнього стану української економіки», – зазначає Василь Юрчишин.

Гривню час посилювати?

Наразі ж курс долара в українських обмінниках стабілізувався. Уже протягом двох місяців його продають в середньому по 8 гривень 5 копійок. Курс же Національного банку лишається незмінним – 7,7 гривні. Але, на думку співголови Ради інвесторів при Кабінеті Мiнiстрiв Сергія Тигипка, сьогодні є підстави для посилення курсу української валюти.

«Сьогодні є всі підстави посилювати курс гривні. Я дивлюся по макроекономічній ситуації, в першу чергу по експорту товарів і послуг та імпорту товарів і послуг, що гривня вже сьогодні може бути не 7,7, а може бути 7,65 спочатку, після цього 7,5, а після цього може і посилюватися. А це буде найправильніший крок, який би дозволив вкладникам повертатися до банків в першу чергу з гривнею», – заявив Сергій Тигипко в інтерв’ю Радіо Свобода.

Скільки коштуватиме гривня вирішуватиме НБУ

Подальша ситуація на валютному ринку напряму залежить від Національного банку, вважає колишній заступник голови правління НБУ Ярослав Солтис. За його словами, сьогодні Нацбанк має достатні золотовалютні резерви для забезпечення стабільності гривні.

«Курс національної валюти залежить лише від дій Національного банку. Кількість коштів, направлених в економіку збільшує чи зменшує лише НБУ. Він має можливість, як добавити їх, так і зменшити кількість грошової маси в обороті за рахунок продажу доларів. Валютні резерви центробанку достатні, щоб забезпечувати стабільність», – каже пан Солтис.

Стабілізація гривні залежатиме і від ситуації в українській економіці. Однак, на думку експертів, є й низка суб’єктивних факторів, які можуть порушити нинішню крихку стабільність національної валюти – це, насамперед, політична нестабільність та відсутність єдиного антикризового центру.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG