Доступність посилання

ТОП новини

Епідемія «нового грипу» поширюється


Штаб-квартира Всесвітньої організації охорони здоров’я у Женеві
Штаб-квартира Всесвітньої організації охорони здоров’я у Женеві

Нью-Йорк – Епідемію «свинячого» грипу, який в Євросоюзі називають «новим», або і «мексиканським» грипом неможливо втримати у межах однієї країни або кількох країн, заявив Кейдзі Фукуда, помічник генерального директора Всесвітньої організації охорони здоров’я ООН, тобто йдеться вже майже про пандемію. Такого висновку дійшла нарада надзвичайної комісії, скликана у зв’язку з дедалі ширшим наступом вірусу цього захворювання.

Вірус свинячого грипу, попри свою назву, поширюється виключно через людські контакти, найчастіше, коли у людному місці хворий чхає чи кахикає і повітря розносить вірус. Хвороба, якщо її вчасно не виявити, може призвести до смерті хворого, причому, як зазначають спеціалісти, жертви будуть значно численніші у бідних країнах, аніж у розвинених. Отож, епідеміологи ООН радять вживати насамперед елементарні запобіжні заходи – мити руки з милом щоразу після вулиці або перебування у колективі, захищати рот і ніс бодай долонею, а краще носовою хустинкою. Ідеально – хірургічною маскою, але можна й звичайною малярською, що продається в інструментальних крамницях.

Лікування ускладнюється тим фактом, що цей новий, небачений досі вірус може мати досить тривалий інкубаційний період, подекуди до двох тижнів і більше. Тобто, коли виявлять захворювання, буде вже пізно. Поки що випадки нового грипу підтверджують справді глобальний характер епідемії. За даними Центру контролю та запобігання хворобам Всесвітньої організації охорони здоров’я ООН, свинячий грип виявлено, крім Мексики, у Сполучених Штатах, Канаді, Великій Британії, Німеччині, Австрії, Іспанії, в Ізраїлі, Новій Зеландії. Зокрема, у Мексиці зареєстровано майже 2 з половиною тисячі інфікованих вірусом і 150 жертв цього нового грипу.

До порад Всесвітньої організації охорони здоров’я не надто дослуховуються

Найперша рекомендація – не закривати кордони і не обмежувати подорожей. Втім, багато країн ігнорують ці поради, обмежують не лише подорожі, а й імпорт свинини, хоча Всесвітня організація охорони здоров’я підкреслює, що свинячий грип не має нічого спільного зі смаженим чи вареним свинячим м’ясом. Світ наляканий пандемією нового грипу.

У Сполучених Штатах на слуханнях у Конгресі, де виступала Джанет Наполітано, міністр внутрішньої безпеки, законодавці вимагали негайно закрити кордон з Мексикою, але міністр сказала, що закриття кордонів користь дало б мізерну, а шкоду завдало б величезну. Справа у тім, що значну кількість товарів, необхідних за умов пандемії, виробляють за кордоном, а саме: медичні маски, халати й рукавички, електричні контакти для вентиляторів, ліки, матеріали для виготовлення ліків, тощо.

Президент Барак Обама на прес-конференції у Білому домі порівняв пропоноване закриття кордонів із закриттям конюшні після того, як коня звідти вже випустили. Натомість, в Америці тимчасово закривають школи, де виявлено дітей із новим грипом, відкладають спортивні змагання на стадіонах, пересувають дати театральних вистав.

(Нью-Йорк – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG