Доступність посилання

ТОП новини

Новий грип може бути менш небезпечний, ніж очікували – експерти


Мексика -- Жителі Мехіко захищені марлевими пов'язкахами, 29 квітня 2009 р.
Мексика -- Жителі Мехіко захищені марлевими пов'язкахами, 29 квітня 2009 р.
Фахівці американського уряду заявляють, що згідно з попередніми дослідженнями, вірус грипу A (H1N1), який ще називали «свинячим грипом», може бути менш небезпечний, ніж вважали досі.

За словами представника Центру з контролю і профілактики захворювань Ненсі Кокс, науковці не знайшли в нового вірусу ознак хвороботворності, котрі мав вірус, що викликав пандемію у 1918 році (так звана «іспанка»), від котрої померли десятки мільйонів осіб.

Разом з тим, науковці застерегли, що остаточні висновки робити ще рано, а загроза пандемії залишається.

У 15 країнах зафіксовано понад 600 офіційно підтверджених випадків захворювання новим грипом.

У Мексиці влада підтвердила 16 смертей від цієї хвороби, а у Сполучених Штатах померла одна дитина.

********
МОЗ рекомендує відкласти поїздки до регіонів, де виявили захворювання на новий грип

Міністерство охорони здоров'я України рекомендує українським громадянам за змогою відкласти поїздки до регіонів, де виявлені випадки захворювання на вірус А/H1N1, що його спершу називали «свинячим грипом», і бути уважнішими до власного здоров'я.

Відповідну пам'ятку для населення опубліковано на сайті МОЗ із посиланням на Центральну санітарно-епідеміологічну службу України.

Зокрема, насамперед необхідно відмовитися від ділових і туристичних поїздок до США та Мексики. Якщо все-таки візит до цих держав неможливо відкласти, рекомендується уникати багатолюдних місць, користування громадських транспортом. Небажане перебування поряд із людьми з симптомами респіраторної інфекції (нежить, кашель, почервонілі очі).

У разі повернення менше ніж 10 днів тому з країни, де зафіксовані випадки інфікування вірусом А/H1N1, треба бути особливо уважним до свого здоров'я, при виникненні симптомів ГРВІ негайно звертатися до лікаря. Людину з такими ознаками слід ізолювати в окремій кімнаті й контактувати з нею в марлевій масці.

Крім того, Міністерство охорони здоров’я рекомендує мінімізувати контакти з хворими свинями та повідомляти у відповідні медичні служби про хворих тварин, хоч і немає достовірних доказів, що випадки захворювання людей на цю недугу пов'язані з грипоподібними захворюваннями свиней.

У зв'язку з тим, що вірус нового грипу передається переважно повітряно-краплинним шляхом, необхідно виконувати санітарно-протиепідемічний режим, передбачений при епідеміях респіраторних вірусних інфекцій.

Гаряча телефонна лінія МОЗ України: 8 (044) 200-07-80.

********
Вашингтон закликав Китай і Росію зняти заборону на ввіз свинини зі США

До такого заходу влада у Москві і Пекіні вдалися з огляду на небезпеку поширення грипу A (H1N1), який спершу назвали «свинячим грипом».

У зверненні міністра торгівлі США Ґері Лока до міністра фінансів Росії і міністра торгівлі Китаю зазначено, що дії урядів мали б базуватися на наукових даних.

За словами Лока, фахівці Всесвітньої організації охорони здоров’я і американських органів охорони здоров’я встановили, що новий грип не передається через їжу, і наразі не було повідомлень про зараження вірусом американських свиней.

Понад 10 країн запровадили обмеження на імпорт американської свинини після спалаху грипу у Мексиці і США.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG