Доступність посилання

ТОП новини

Загальмований кредит МВФ розглянуть із прискоренням


Київ – Чи отримає Україна черговий транш кредиту Міжнародного валютного фонду? Коли, і на яких умовах це може статися? За словами Прем’єра Юлії Тимошенко, українське питання Рада директорів МВФ розгляне вже у п’ятницю.

Загальна сума кредиту, яку Міжнародний валютний фонд минулої осені вирішив надати Україні, становить 16,4 мільярда доларів. Із неї Київ отримав лише перший транш – 4,5 мільярда. Другу ж чергу позики очікували у лютому, однак через низку неузгодженостей української влади та МВФ вона затрималася до сьогодні.

Минулого місяця, перебуваючи в Україні, місія Міжнародного валютного фонду таки вирішила рекомендувати Раді директорів МВФ надати Україні черговий транш кредиту stand-by. За словами голови місії Джейли Пазарбазіолу, друга черга позики може бути навіть більшою, ніж планувалося, і становити 2,8 мільярда доларів.

Питання щодо кредиту Україні МВФ мав розглядати 13 червня. Але, за словами Прем’єра Юлії Тимошенко, Рада директорів вирішила прискорити розгляд цього питання.

«Рада директорів МВФ, звертаючи увагу на ефективну роботу уряду щодо виконання попередніх заходів, спільної програми між Україною та МВФ, ухвалила рішення про прискорення збору Ради директорів із 13, як планувалося, на 8 травня. І восьмого травня рада директорів розглядатиме питання щодо виділення Україні траншу, і це є дуже позитивний сигнал», – зазначає Прем’єр-міністр.

МВФ не ставив додаткових вимог?


Спочатку однією із головних вимог Міжнародного валютного фонду було скорочення дефіциту державного бюджету. Однак, згодом українському уряду вдалося вмовити МВФ не лише зняти це питання, але й дозволити Україні направити кошти МВФ на латання кошторису. Серед інших вимог Фонду було збалансування бюджету Пенсійного фонду та «Нафтогазу». Ці вимоги Кабінет Міністрів виконав, ухваливши відповідні рішення в обхід парламенту.

Більше ніяких додаткових умов, переконує заступник голови парламентського комітету з економічної політики, бютівець Ігор Єресько, Міжнародний валютний фонд не ставив.

«Кредит будуть давати – це факт. Умови, які ставив МВФ, тобто, наповнення пенсійного фонду, «Нафтогаз» – це ми все виконали. Ніяких додаткових умов, які б несли небезпеку для країни і для населення немає», – каже представник БЮТ.

Уряд «проїсть» кредитні кошти?

Умови, на яких МВФ надає Україні кредит, є прийнятними і на думку голови підкомітету з питань міжнародної економічної політики, регіонала Олексія Плотникова. Що ж стосується направлення кредитних коштів на фінансування бюджетного дефіциту, то це найгірший спосіб використання іноземних запозичень, вважає пан Плотников.

«З точки зору уряду, це вкрай прийнятний варіант. Тому що не потрібно вишукувати джерела ліквідації бюджетного дефіциту, або інших проблем із формуванням дохідної частини бюджету, це буде покриватися за рахунок іноземних залучень. Ну, а з точки зору економіки, це пряме проїдання зовнішніх запозичень, найгірше їх використання», – каже регіонал.

Якщо 8 травня Рада директорів МВФ ухвалить позитивне рішення щодо виділення кредиту, ці гроші можуть бути в Україні вже через день – 9 травня.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG