Доступність посилання

ТОП новини

Що принесе Україні новий політичний тиждень?


Олексій Сімаков

Київ – Інцидент із міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком може стати приводом для блокування цього тижня Верховної Ради. Щонайменше, так прогнозує опозиція.


Головна інтрига цього тижня – чи стане реальністю коаліційний шлюб поміж ПР та БЮТ з усіма його конституційними наслідками. Після тривалого політичного затишшя, впродовж травневих свят у Верховній Раді стартує черговий пленарний тиждень.

Останнього разу у сесійній залі депутати бачились у квітні. І ще не встигли вони піти на травневий відпочинок, як Радою поповзли чутки про чергові, вже коаліційні переговори між двома найбільшими фракціями. Сама ж тема можливої «блакитно-сердешної» коаліції активно мусувалась у ЗМІ, а експерти прогнозували різні сценарії та наслідки такого мега-альянсу.

100 невідкладних питань...

Не забудуть депутати й попрацювати. А роботи у них немало. За словами спікера Володимира Литвина, парламент упродовж цього пленарного тижня має розглянути понад 100 невідкладних питань.

Втім, розбиратися з гральним бізнесом та ухвалювати зміни до кошторису депутатам може завадити глава МВС Юрій Луценко, який начебто побився зі своїми німецькими колегами.

І хоча офіційної інформації, за якою до німців звернулось українське МЗС, про це поки що немає, українські ЗМІ вже встигли досхочу посмакувати інцидентом, який, за словами спікера, може стати гарячою темою в Раді, оскільки опозиція вже вимагає: Луценко має піти. Побоювання Литвина поділяє бютівець Валерій Писаренко: «Я хотів би підтвердити слова Володимира Литвина. І дійсно, інцидент із Луценком стане першим питанням на порядку денному цього тижня. І я б не хотів, щоб опозиція використала це питання для блокування роботи парламенту. Враховуючи ту кількість законопроектів, яка накопичилася в парламенті, зокрема законопроект Кабміну, я думаю, що цей тиждень стане вирішальним у тому, щоб держава, нарешті, врегулювала діяльність одноруких бандитів».

Крім політичних рішень, опозиція цього пленарного тижня перейматиметься також урядовою антикризовою програмою, яка досі залишається не ухваленою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG