Доступність посилання

ТОП новини

Досудове слідство у справі Кучми завершили


Київ – Генеральна прокуратура завершила розслідування кримінальної справи стосовно колишнього Президента України Леоніда Кучми. Його звинувачують у перевищенні службових повноважень, внаслідок чого був убитий журналіст Георгій Гонгадзе. Натомість сам Леонід Кучма винним себе не визнає, а його адвокати вимагають додаткової експертизи записів колишнього майора держохорони Миколи Мельниченка, на яких базується обвинувачення.

У вівторок адвоката потерпілої сторони Валентину Теличенко запросили до Генеральної прокуратури для початку ознайомлення з матеріалами кримінальної справи. Те, що з матеріалами справи покликали ознайомитися представників потерпілої сторони, свідчить про завершення досудового слідства.

«Законодавство передбачає ознайомлення з матеріалами кримінальної справи потерпілої сторони, – прокоментував цю інформацію в інтерв’ю Радіо Свобода речник Генпрокуратури Юрій Бойченко. – Це Мирослава Гонгадзе, Леся Гонгадзе і їхній адвокат Валентина Теличенко. Після цього з матеріалами кримінальної справи ознайомляться представники обвинуваченого – Леоніда Кучми. Після цього справа буде направлена до суду. Законодавство не передбачає обмежень у часі під час ознайомлення із справою».

Марчук вирішив підтримати Мельниченка

Обвинувачення проти Леоніда Кучми базуються на записах, які свого часу в кабінеті тодішнього глави держави зробив колишній охоронець майор Микола Мельниченко.

Адвокати Леоніда Кучми наголошують на тому, що ці записи не можуть бути доказом і наполягають на їх додатковій експертизі закордонними експертами. Крім українських адвокатів до захисту Леоніда Кучми долучився відомий американський адвокат Алан Дершовіц. Щоправда, зараз він перебуває поза межами України, повідомив Радіо Свобода прес-секретар колишнього Президента Михайло Малий.

Натомість із викривальною заявою про те, як відмивають замовників убивства Георгія Гонгадзе, виступив колишній високопосадовець Євген Марчук. На шпальтах газети «День», де головним редактором є дружина пана Марчука, вийшла його стаття «Правда, яку не вдасться приховати», в якій колишній урядовець наводить аргументи на користь того, що в кабінеті глави держави «тривалий час віддавалися злочинні накази, а потім обговорювалося їх виконання». А тому Євген Марчук вважає, що Микола Мельниченко правомірно оприлюднив записи з президентського кабінету, тож захисникам колишнього глави держави немає чого прикриватися державною таємницею.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG