Доступність посилання

ТОП новини

Волонтери з Норвегії ремонтують дніпропетровські дитячі будинки


Вихованці Дніпропетровського дитбудинку для дітей-інвалідів
Вихованці Дніпропетровського дитбудинку для дітей-інвалідів

Дніпропетровськ – Волонтери з Норвегії допомагають дитячим будинкам Дніпропетровська. Щоб вихованці мешкали в комфортних умовах, норвежці-волонтери зібрали гроші на будівельні матеріали та нові меблі і власним коштом приїхали робити ремонт. Дніпропетровські скаути радіють іноземним однодумцям, а втім зазначають: відповісти взаємністю, долучившись до доброчинних акцій у Норвегії, поки не можуть.

Норвезький скаут Ентоні Кук з вихованцем дніпропетровського дитбудинку
Із Норвегії до України прибула невелика команда: програміст, бухгалтер, страховик і таксист. Усі вони – однодумці-скаути з дитинства. Про потреби дніпропетровських сиріт дізнались у своїй організації. Назбирали коштів на матеріали для ремонту і приїхали в Україну. «Це наш скаутський закон: ти маєш допомагати всім-всім», – каже норвезький скаут Ентоні Кук.

У Дніпропетровському будинку-інтернаті для інвалідів норвезька скаутська команда пробуде кілька днів – прошпаклює стіни, поклеїть шпалери, замінить двері, придбає і встановить нові меблі. У дирекції дитячого будинку кажуть: ремонт кімнат – це справді те, що необхідно зараз дітям, адже українські доброчинники найчастіше тільки засипають вихованців солодощами та м’якими іграшками.

«Із міжнародною скаутською організацією ми співпрацюємо сім років. Раніше ця співпраця полягала в тому, що влітку ми вивозили вихованців у скаутський табір, у Царичанському районі. Там діти спілкувалися з міжнародною скаутською організацією, зокрема, і з представниками з Норвегії», – розповіла директор дитячого будинку Вікторія Бабанська.

Допомога за покликом душі

Після дитбудинку для інвалідів норвезькі скаути планують завітати до інших сирітських закладів Дніпропетровщини, допомогти з ремонтами. До доброчинної акції хочуть залучити й однодумців з інших країн Європи.

У дніпропетровському обласному осередку скаутської організації «Пласт» помічникам з-за кордону раді. Досі спілкуватись з іноземними однодумцями мали змогу, в основному, під час літнього таборування та зустрічей з обміну досвідом. Керівник станичної пластової ради у Дніпропетровську Лілія Лапеєва зауважує, що український «Пласт», хоч і є частиною всесвітнього скаутського руху, однак до доброчинних міжнародних проектів долучається не так уже й часто – бракує не ініціативи, а коштів.

«У Європі більш розвинута доброчинність, скаутські організації підтримуються державою, благодійними фондами. Цим похвалитись ми, на жаль, не можемо. Знаходяться іноді спонсори. Але скаути – це волонтерські організації, вони не отримують зарплату за свою роботу, діють за покликом душі, отримують моральне задоволення від того і привчають дітей робити добрі справи», – сказала Радіо Свобода Лілія Лапеєва.

Наступна зустріч дніпропетровських скаутів з іноземними однодумцями відбудеться влітку. Всесвітній скаутський зліт – джамборі – цього року запланований у Швеції.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG