Доступність посилання

ТОП новини

Поляки, навіть атеїсти, звикли до Івана Павла ІІ як до рідного


Варшава – Папа Римський Іван Павло ІІ – незаперечний моральний авторитет для переважної більшості поляків. Це підтвердили не тільки урочистості, присвячені беатифікації Папи-поляка, що відбулася в неділю, а й дані опитувань громадської думки. Поляки вважають, що найкращі пам’ятники для такого папи, як Іван Павло ІІ – благодійність і молитва, та водночас вшановують його численними монументами.

Сотні тисяч поляків взяли участь у заходах, присвячених проголошенню Папи Римського Івана Павла ІІ блаженним. У неділю в багатьох польських містах люди збиралися перед великими телеекранами, щоб разом дивитися трансляцію урочистого богослужіння з Ватикану.

Беатифікації були присвячені різноманітні ініціативи польських митців, зокрема виготовлення гігантського портрету-мозаїки Івана Павла ІІ. Портрет, півтори тисячі квадратних метрів розміром, зроблений зі ста тисяч фотографій пересічних поляків.

Незвичайне зображення Папи півроку висітиме на фасаді варшавського костелу Божого Провидіння, а потім його передадуть до музею.

Пошана – плід тривалого понтифікату

Польські експерти твердять, що з плином часу авторитет померлого 6 років тому Папи у Польщі не меншає. Мовляв, упродовж 27 років його понтифікату сформувалося своєрідне покоління польської нації, так зване покоління Івана Павла ІІ, для якого цей Папа, немов рідна людина.

Дані опитування громадської думки, проведеного в Польщі перед беатифікацією Івана Павла ІІ, здивували навіть знавців релігійної специфіки Польщі.

Міхал Ржиско, один із керівників варшавського дослідного «Центру думки Івана Павла ІІ», каже, що вражений результатами опитування. За його словами, Папу вважають авторитетом аж 93 відсотки опитаних, і це при тому, що частина з них невіруючі.

Тих, які кажуть, що Папа однозначно не є для них авторитетом, лише один відсоток, тобто це навіть менше ніж статистична похибка. «Ось такий результат цього понтифікату, – підсумовує релігієзнавець, – Іван Павло ІІ був незвичайною людиною».

Значна частина поляків вважає, що найкращий спосіб вшанування пам’яті Івана Павла ІІ – милосердя та молитва. Саме так відповів на запитання соціологів кожен четвертий із опитаних.

Соціолог Марцін Дума наголошує на тому, що, обираючи між пам’ятником та молитвою як можливими способами вшанування Папи, поляки найчастіше обирають молитву. «Ми ставимося до Івана Павла ІІ як до особи, пов’язаної з релігією, більшість опитаних вказали щоденну молитву за Івана Павла ІІ як ту діяльність, що повинна служити вшануванню його пам’яті і того, що він робив», – зауважив соціолог.

Країна пам’ятників Папі?

Утім, такі переконання значної частини поляків не стали на заваді своєрідній «папоманії» у Польщі. Ще за життя Івана Павла ІІ у Польщі йому спорудили приблизно 250 пам’ятників, а після смерті – наступні кількасот, тож тепер їх налічується в країні близько восьми сотень. У деяких містах є по кілька таких пам’ятників. Цей процес триває – пам’ятники Папі-полякові будують у містах і в селах, його іменем називають вулиці.

Автори численних монументів, погрудь і стел, присвячених Папі, змагаються між собою у винахідливості. Скажімо, будують їх величезними або ж споруджують високо в горах.

Серед пам’ятників Папі трапляються, м’яко кажучи, не зовсім вдалі. Щоб трохи охолодити запал ініціаторів чергових монументів, один із популярних інтернет-порталів оголосив жартівливий фотоконкурс на найгірший пам’ятник – так званий «Пам’ятник, що не достойний Папи».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG