Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко пропонує не переглядати, а вдосконалювати газові угоди


Президент України Віктор Ющенко не наполягає на перегляді українсько-російських газових домовленостей, проте вважає: якщо є необхідність, їх треба вдосконалити.

«Ці відносини треба серйозно розібрати, розглянути, якщо є необхідність їх модернізації та вдосконалення, навіть в українській частині проблем, то ці рішення треба ухвалювати», – заявив Глава держави сьогодні в Швейцарії.

Зокрема, він зауважив: якщо нічого не робити, то може виникнути ситуація, коли незбалансованість бюджету «Нафтогазу» може призвести до постановки питання у міжнародних судових інстанціях щодо активів газотранспортної системи України.

У цьому контексті Віктор Ющенко розкритикував ідею уряду попросити російську сторону здійснити авансовий платіж за транзит газу до кінця року, зауваживши, що це також може сприяти виникненню питань щодо активів ГТС.

За словами Глави держави, на нараді в понеділок він хоче почути про порядок виконання домовленостей, досягнутих у газовій сфері з Росією у січні поточного року.

«Україна серйозно поставлена перед ризиком», – сказав Президент, пояснивши, що йдеться про передбачені у домовленостях обов’язкові обсяги газу, які має купувати Україна у Росії. За його словами, Україна не використає обсяги, передбачені в угоді.

Віктор Ющенко розкритикував намагання вирішити цю проблему «у ручному режимі – у ході телефонних переговорів».

«Я хочу почути інформацію Прем’єра щодо бюджету НАК «Нафтогаз України», отримати інформацію від в.о. міністра фінансів щодо несплати податків «Нафтогазом» відповідно до графіку і начебто про те, що начебто існує формальне рішення уряду про те, щоб НАК «Нафтогаз» податки не платив», – зазначив Глава держави.

18 травня Президент Віктор Ющенко має провести нараду із Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко, Головою Верховної Ради Володимиром Литвином, головою Національного банку Володимиром Стельмахом і лідером Партії регіонів Віктором Януковичем.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG