Доступність посилання

ТОП новини

Таємна зброя Президента, про яку всі говорять


Київ – Президент Віктор Ющенко критикує Блок Юлії Тимошенко і Партію регіонів за проведення переговорів щодо внесення змін до Конституції в закритому режимі. Президент, як гарант Конституції, попереджає, що не допустить розділу країни на двох. Президент має намір призначити референдум з питання ухвалення нової Конституції у випадку, якщо БЮТ і Партія регіонів спробують затвердити у парламенті зміни до Основного Закону. Натомість у кулуарах Верховної Ради більше говорять про інший можливий крок Президента – оголошення дострокових парламентських виборів.

Прогнозованого в понеділок Віктором Ющенком створення в парламенті нової «коаліції соборності та відродження» не сталося. Але у вівторок, промовляючи з трибуни Верховної Ради, представники Партії регіонів та БЮТ казали про переваги великої коаліції.

Щоправда, депутат Інна Богословська, яка вийшла з Партії регіонів, помітила в аргументах бютівців та регіоналів серйозні розбіжності. «Сьогодні ми побачили першу прірву, яка з’явилася в цієї коаліції, – поділилася пані Богословська своїми враженнями. – Пан Табачник від імені Партії регіонів чи то свого особисто заявив, що потрібна коаліція, а пан Кириленко заявив, що треба змінювати Конституцію і для цього, фактично, навіть не треба створювати коаліцію. І зрозуміло, чому на цьому тижні, скоріш за все, не буде проголошено коаліцію – тому що різні інтереси у партій, але одні інтереси у фінансових груп, які очолили цей процес».

Мрію комуністів можуть втілити, але без них

Один із найбільш неприйнятних пунктів нової Конституції – обрання Президента України в парламенті. Позиція Партії регіонів щодо цього дуже непевна. За словами речниці регіоналів Ганни Герман, невідомо, чи лідер Партії регіонів Віктор Янукович погодиться на вибори Президента в парламенті. За її словами, потрібні дуже поважні аргументи, «щоб лідер змінив своє переконання про необхідність всенародного обрання Президента».

Багато бютівців та регіоналів ухиляються від коментарів. Проте прихильників парламентської моделі в парламенті значно побільшало. Але комуністів, які вже давно виступали за суто парламентську республіку, до коаліції не кличуть.

«Об’єднання має відбутися на якихось ідеологічних і програмних засадах, а не на засадах розподілу бізнесу і влади, – коментує ситуацію депутат-комуніст Олександр Голуб. – Інша причина – технологічна. Давайте будемо відвертими: якщо відбудеться та коаліція, про яку всі кажуть, голоси комуністів їй просто не потрібні».

Дострокові вибори: останній аргумент Президента

У парламентських кулуарах обговорювали не так намір Президента Віктора Ющенка оголосити референдум щодо Конституції, як інший можливий хід – призначити в разі створення нової коаліції дострокові вибори. Щодо дострокових виборів парламенту депутати не хвилюються. Для цього немає підстав. І все ж, якщо Віктор Ющенко оголосить дострокові президентські вибори, то вони мали б відбутися у встановлений законом 90-денний термін. Тоді схема придумана Партією регіонів та БЮТ ламається.

«А в нас ще є Президент! – коментує ситуацію голова парламентського комітету з питань правої політики бютівець Сергій Міщенко. – У нас завтра будуть укази про дострокові парламентські і дострокові президентські вибори. Завжди знайдеться хтось за спиною, хто має дубину, якою може вдарити всіх».

Недовіра та брак часу – головні перешкоди

Зважаючи на суму всіх факторів, пан Міщенко дивиться на перспективи створення нової коаліції та ухвалення нової Конституції скептично. «Я даю на це один відсоток, – каже він. – Що домовляться, що буде змінено форму правління, що буде широка коаліція. Всі цього бажають, і я цього бажаю. Але це треба було робити раніше, щоб часу до президентських виборів було більше».

Серед політиків та політологів багато хто сумнівається, що Віктор Ющенко наважиться на дострокові вибори. Але на шляху мегакоаліції є багато інших перешкод. Найбільшою перепоною для альянсу Партії регіонів та БЮТ є взаємна недовіра двох найбільших політичних сил одна до одної. Серед бютівців і серед регіоналів багато тих, хто вважає, що цей союз не зможе бути тривалим та міцним.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG