Доступність посилання

ТОП новини

У Львові твори Пушкіна читають українською мовою


Пушкін в Росії
Пушкін в Росії

Львів – У Львові готуються до пушкінських днів, які триватимуть з 6 до 8 червня. Адже 6 червня виповнюється 210 років від дня народження російського поета. Хоча вулицю Пушкіна у Львові перейменували, але російське товариство встановить бюст поетові. Львівські дослідники розповідають про факти української біографії Олександра Пушкіна, якого у Львові воліють читати в перекладі українською.

Одна із перших публікацій про молодого поета Пушкіна за межами Росії з’явилась у Львові у 1821 році у польській газеті.
У той час побачила світ перша поема Пушкіна «Руслан і Людмила», уже тоді талановитого російського поета порівнювали з німецькими класиками.

Кандидат філологічних наук Олександр Труханенко вважає, що зацікавлення до російського поета зумовлене передусім тим, що у Львові на початку 19 століття почало формуватися літературне життя і письменники та літературні критики спостерігали за талановитими молодими особами за межами Галичини.

« У 1817 році при польськомовній газеті з’явився літературний додаток, тематика почала з кожним роком урізноманітнюватися. Саме там є згадка перша про Пушкіна. Я себе запитував, чому тоді австрійська Галичина зацікавилась російським молодим поетом. Мабуть, справа була не в Пушкіні, а в літературному житті тодішнього Львова, яке формувалось і шукало чогось нового і свіжого. Це була перехідна епоха від класицизму, який відходив, а романтизм наступав по усій Європі. У Львові формувалась галицька література. Молоді письменники цікавились романтизмом і задивлялись на різних літераторів», – зазначив Олександр Труханенко.

Пушкіна перекладав і Франко, і Зеров

Втім перебування Пушкіна на засланні в Україні в 1820-1824 роках не зблизило його з українським національним життям, хоча він спілкувався з українськими письменниками, цікавився фольклором. Але у поемі «Полтава» неправдиво відтворив українську історію, зокрема постать гетьмана Івана Мазепи.

Однак українські письменники, зокрема Пантелеймон Куліш, вважали, що Пушкін суттєво вплинув на українську літературу своєю вишуканістю поетичного слова. Уже з 1829 року твори Олександра Пушкіна почали перекладати українською мовою. Перекладали Пушкіна Левко Боровиковський, Михайло Старицький, Іван Франко, Микола Зеров, Максим Рильський, Микола Бажан. А до ювілею поета у Львові вийшов новий переклад поезії Пушкіна і поеми «Руслан та Людмила» львівського перекладача Миколи Кондратенка.

«Я ще з дитинства любив Пушкіна і читав, його поезія особлива. Цікавився перекладами українською мовою творів і зрозумів, що Пушкіна потрібно перекладати постійно, бо час ставить свої вимоги і потребує новизни. У радянський час Пушкіна перекладали з деякими відмінностями від оригіналу», – каже львівський перекладач Микола Кондратенко.

Цікаво, що у львівських бібліотеках попитом користуються саме переклади українською творів Пушкіна, а не книги мовою оригіналу. Бібліотекарі це пояснюють тим, що школярі не вивчають російської мови.

(Львів – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG