Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко закликає світ допомогти Україні зберегти демократію


Президент Вiктор Ющенко звертається до мiжнародної громадськостi з проханням пiдтримати його курс для забезпечення демократичних процесiв в Українi. Про це глава держави заявив пiд час зустрiчi з послами «Групи семи», а також Польщi, Словаччини, Угорщини, Чехiї, Швецiї та керiвником представництва Єврокомiсiї в Українi.

Президент пояснив своє прохання тим, що БЮТ i Партiя регiонiв за останнiй тиждень «фактично зняли всi маски в переговорному процесi» про створення коалiцiї в парламентi, мета якої – «iнiцiювати наступного тижня змiни до Основного Закону країни».

Ющенко розповiв послам про змiст пiдготовлюваних змiн до Конституцiї. За його словами, коалiцiя домовилася на десять рокiв закрiпити посаду прем’єра за Юлiєю Тимошенко та передати право обрання Президента країни українському парламенту.

Глава держави також зазначив, що, згiдно з домовленостями, на рiк продовжуються повноваження органiв мiсцевого самоврядування, а на три роки – повноваження нинiшнього парламенту.

«Усi цi кроки можна назвати неконституцiйними, i, по сутi, вони є антиконституцiйним переворотом», – заявив Ющенко.
За його словами, цi iнiцiативи призведуть до демонтажу всiх демократичних досягнень України. При цьому Ющенко запевнив, що вiн як Президент не допустить незаконних виборiв глави держави в парламентi.

«Як Глава держави я гарантую, що я не допущу незаконних виборів Президента України в парламенті і буду робити все належне, щоб Україна виконала всі взяті на себе міжнародні зобов'язання відносно забезпечення прав і свобод людини. Але, очевидно, такого роду дій буде замало. Тому я звертаюся до міжнародної спільноти про надання всілякої підтримки для забезпечення демократичного процесу в Україні», – сказав Президент, закликавши послів передати інформацію про ситуацію в Україні керівництву своїх держав.

Напередодні перший заступник голови фракції Партії регіонів Олександр Єфремов підтвердив, що Партія регіонів і БЮТ обговорюють спільний проект внесення змін до Конституції.

У парламенті готують державний переворот – Президент України

Під час інтерв’ю групі іноземних ЗМІ, серед яких і Радіо Свобода, Віктор Ющенко заявив, що метою створення широкої коаліції за участі двох найбільших фракцій є надання взаємних гарантій перебування у владі.

За словами Президента, пропонована пролонгація повноважень парламенту та органів місцевого самоврядування є порушенням Конституції та узурпацією влади, оскільки думку виборця з цього питання ніхто з ініціаторів відповідних змін не має наміру запитувати.

«Ні одна влада так цинічно не поступала з головним документом, як сьогодні робить прем’єр-міністр», – прокоментував Президент плани двох найбільших фракцій – Партії регіонів та БЮТ змінити Конституцію.

Президент запевнив, що не допустить проведення політичного сценарію в Україні, який ставить під сумнів демократичні здобутки.

«Як Президент України я не допущу наступних виборів Президента у парламенті. Наступні вибори Президента відбудуться як прямі і всенародні. У цьому є моя честь як громадянина України і обов'язок як Президента», – заявив Віктор Ющенко.

Відповідаючи на запитання журналістів, він підтвердив, що братиме участь у цих виборах, повідомляє прес-служба Президента.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG