Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко: не допущу виборів Президента в парламенті


Віктор Ющенко під час зустрічі з журналістами, 5 червня 2009 р.
Віктор Ющенко під час зустрічі з журналістами, 5 червня 2009 р.

Президент Віктор Ющенко обіцяє не допустити виборів глави держави в парламенті та заявляє, що Україні «потрібні прямі і всенародні вибори». Про це глава держави сказав, відповідаючи на запитання Радіо Свобода під час інтерв’ю групі іноземних ЗМІ, акредитованих в Україні.

«Я маю план протидії», – зазначив Віктор Ющенко, однак не уточнив який саме.

Президент запевнив, що не допустить проведення політичного сценарію в Україні, який ставить під сумнів демократичні здобутки.

«Ми стаємо свідками неприродного альянсу. Нелогічного альянсу, і ще більш боляче, що консолідація та об’єднання буде творитися навколо незаконних справ... Насправді узаконюється переділ на найближчі 10 років і формується тоталітарний режим, ось і все», – наголосив Президент.

Водночас Ющенко зазначив, що «у парламенті має бути коаліція» і що він «не має алергії до коаліції». За словами глави держави, в нього є претензії до «цілей цієї коаліції».

«Чому зміни до Конституції соромляться винести на всенародне обговорення? Все незаконне робиться за ширмою, під килимом. Як на 10 років забезпечити прем’єрство Тимошенко, при цьому на 10 років виписати гарантії присутності у кріслі Президента іншій стороні – Віктору Януковичу», – заявив Президент.

Ющенко закликає світ допомогти Україні зберегти демократію

Раніше сьогодні Віктор Ющенко звернувся до міжнародної громадськості з проханням підтримати його курс для забезпечення демократичних процесів в Україні.

Про це глава держави заявив під час зустрічі з послами «Групи семи», а також Польщі, Словаччини, Угорщини, Чехії, Швеції та керівником представництва Єврокомісії в Україні.

Президент пояснив своє прохання тим, що БЮТ і Партія регіонів за останній тиждень «фактично зняли всі маски в переговорному процесі» про створення коаліції в парламенті, мета якої – «ініціювати наступного тижня зміни до Основного Закону країни».

Ющенко розповів послам про зміст підготовлюваних змін до Конституції. За його словами, коаліція домовилася на десять років закріпити посаду прем’єра за Юлією Тимошенко та передати право обрання Президента країни українському парламенту.

Глава держави також зазначив, що, згідно з домовленостями, на рік продовжуються повноваження органів місцевого самоврядування, а на три роки – повноваження нинішнього парламенту.

«Усі ці кроки можна назвати неконституційними, і, по суті, вони є антиконституційним переворотом», – заявив Ющенко.
За його словами, ці ініціативи призведуть до демонтажу всіх демократичних досягнень України. При цьому Ющенко запевнив, що він як Президент не допустить незаконних виборів глави держави в парламенті.

«Як Глава держави я гарантую, що я не допущу незаконних виборів Президента України в парламенті і буду робити все належне, щоб Україна виконала всі взяті на себе міжнародні зобов'язання відносно забезпечення прав і свобод людини. Але, очевидно, такого роду дій буде замало. Тому я звертаюся до міжнародної спільноти про надання всілякої підтримки для забезпечення демократичного процесу в Україні», – сказав Президент, закликавши послів передати інформацію про ситуацію в Україні керівництву своїх держав.

Напередодні перший заступник голови фракції Партії регіонів Олександр Єфремов підтвердив, що Партія регіонів і БЮТ обговорюють спільний проект внесення змін до Конституції.

Консультації щодо коаліції триватимуть і на вихідних

Перший заступник лідера фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявляє, що його політична сила й БЮТ консультуватимуться щодо формування нової коаліції в парламенті і на вихідних.

«Консультації триватимуть і на сьогоднішній день, і подивившись, як розгортатимуться події, я думаю, що вони триватимуть і в святкові дні. Ще є три дні», – заявив Єфремов.

За його словами, якщо учасники переговорів завершать свою роботу, є можливість у вівторок провести засідання фракцій і зробити висновок про можливість ухвалення рішення на засіданнях політичних рад відповідних партій.

При цьому він додав: «якщо консультанти вважатимуть, що немає сенсу продовжувати далі, значить, все зупиниться».

Коментуючи заяву голови Верховної Ради Володимира Литвина про необхідність створення в парламенті коаліції у складі чотирьох фракцій, Єфремов зазначив: «Ми схвалюватимемо входження будь-яких політичних сил і політиків, які поділятимуть напрацьовану точку зору. Якщо Литвин зі своєю фракцією поділятимуть цю позицію, то це необхідно лише схвалювати».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG