Доступність посилання

ТОП новини

Латвія через кризу затягує пасок


Рига – Латвія, щоб отримати черговий транш МФВ, збирається скоротити витрати державного бюджету на 1 мільярд доларів. З цією метою уряд країни пішов на ухвалення непопулярних рішень, які торкаються скорочення соціальних виплат. Зокрема, будуть зменшені мінімальна платня та доплати до пенсій з одночасним збільшенням податків. Також Латвія збирається з 2010 року ввести прогресивний податок на прибуток із населення.

Тільки-но у Латвії завершилися муніципальні вибори та вибори до Європарламенту, як уряд країни оприлюднив рішення про заходи з забезпечення платіжної здатності держави. Буде скорочено платню, зменшені пенсії, і чинний досі єдиний податок знову замінить прогресивний податок на прибуток. Нічого нового для себе мешканці Латвії не почули – доведеться ще сильніше затягнути паски, бо знову будуть зменшені державні витрати за рахунок пересічних латвійців.

Прем’єр-міністр Латвії Валдіс Домбровскіс після розширеного засідання уряду, за участю президента держави, повідомив, що для поповнення прибутків та зменшення витрат ухвалено низку рішень. Зокрема, буде зменшено мінімальну зарплату із 360 до 240 доларів. Також буде зменшений фонд заробітної плати на 150 мільйонів доларів у структурах державного управління.

Латвія до введення прогресивного прибуткового податку ще не готова


Рішенням уряду передбачено зменшити доплати до пенсій за стаж та збільшити податки на додану вартість і нерухомість. Уряд Латвії також збирається з 2010 року ввести прогресивний прибутковий податок для населення, а в цьому році запровадити нову модель, яка передбачатиме додаткове стягнення коштів із високої зарплати. Розмір ставки має визначити міністерство фінансів.

«У цьому році буде введена гібридна модель, яка передбачає зменшення неподаткового мінімуму – із 180 до 90 доларів, а також буде введена додаткова ставка податку для значних прибутків», – зазначив Валдіс Домбровскіс.

Однак експерти вважають, що враховуючи економічний розвиток Латвії, до введення прогресивного прибуткового податку держава ще не готова.

«Введення прогресивного прибуткового податку є досить ризикованим кроком у ситуації, коли мешканці, і це не таємниця, намагаються уникнути сплати податків. У зв’язку з цим, можливо, збільшення податків не дасть бажаного результату», – каже економіст «Swedbank» Мартиньш Казак.

А інвестиційний банкір Ґіртс Рунґайніс вважає, що прогресивний прибутковий податок треба застосовувати для тих , хто працює і отримує дуже високу зарплату. Водночас від нього не повинні постраждати люди з середнім прибутком. В іншому випадку, введення такого податку загрожуватиме підприємницькій діяльності і сприятиме збільшенню тіньового сегменту в економіці.

У прогресивного прибуткового податку має бути «соціальна функція»

Натомість економіст Райта Карнієте каже, що правильний підхід до диференціації прогресивного прибуткового податку є одним із варіантів виходу з кризи.

«Це станеться, якщо ставка податку буде диференційована так, що для малої зарплати вона буде дуже низькою, для високої платні – дійсно високою, а для середньої – не перебільшить нинішньої ставки . Якщо у цього податку буде, так би мовити, соціальна функція, яка збільшить прибутки для малозабезпечених, збільшить покупну здатність, то у зв’язку з цим сприятиме розвитку економіки», – зазначає Райта Карнієте.

Рішення, ухвалені латвійський урядом, має ще затвердити Саейм. Експерти передбачають, що з огляду на важливість отримання для Латвії чергового траншу міжнародної позики, латвійський парламент затвердить ці зміни до бюджету вже найближчим часом.

(Рига – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG