Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародна фінансова позика обійдеться кожному мешканцеві Латвії у понад 3 тисячі євро


Рига – Однією з головних жертв світової фінансової кризи серед країн ЄС стала Латвія. Європейська Комісія разом із Європейським банком реконструкції та розвитку і Міжнародним валютним фондом, а також країни-партнери європейської співдружності вирішили надати фінансову допомогу Латвії позикою в розмірі 7,5 мільярдів євро. Однак для отримання коштів Латвії слід виконати суворі умови стабілізації економіки. Ускладнює ситуацію з отриманням траншів політична нестабільність у країні. Водночас окремі місцеві політики вважають, що, взявши позику від міжнародних структур, Латвія втрачає право на ухвалення власних рішень.

Сума загальної фінансової допомоги, яку може отримати Латвія, досить велика і дорівнює третині від національного внутрішнього валового продукту. Із цієї суми Міжнародний валютний фонд планує надати Латвії 1,7 мільярда євро. Першу частину позики МВФ у розмірі 590 мільйонів євро Латвія вже отримала наприкінці минулого року. Решта коштів будуть надходити у вигляді траншів до 2011 року.

Серед умов надання позики МВФ висуває необхідність впровадити план стабілізації латвійської економіки, який передбачає зменшення державних витрат, скорочення заробітної плати та збільшення податків, а також дотримання фіскальної дисципліни та макроекономічних показників.

Експерти визнають, що МВФ зважає на реальні фінансові ризики з огляду на складну економічну та політичну ситуацію в Латвії, тому вимоги Фонду чинні і надалі. Латвійські ЗМІ інформують, що вони можуть торкнутися охорони здоров’я, освітньої та соціальної сфер, зокрема, буде призупинена індексація пенсій.

«Латвія стала залежною від кредиторів»

Щоб зберегти кошти, позичені Латвії, МВФ затвердив досить суворий механізм контролю. Відомий латвійський політик, мер міста Вентспілса Айварс Лемберґс вважає, що Латвія втратила самостійність.

«Результат є таким, що ми зараз повністю залежні від своїх кредиторів. Кредитор визначає сучасне Латвії, а значною мірою і майбутнє, бо позику ми найближчим часом не зможемо віддати. Не думаю, що одне покоління латвійців зможе це зробити. Ті, які зараз народилися, навряд чи зможуть упродовж свого життя її віддати», – заявляє Айварс Лемберґс.

У свою чергу Єврокомісія, сума позики якої становить 3,1 мільярда євро, вже перерахувала Латвії першу частину кредиту – 1 мільярд євро.

Переговори припинені, поки не сформують новий уряд


Однак Міжнародний валютний фонд та Єврокомісія вирішили припинити переговори про надання Латвії наступних траншів. Пауза триватиме доти, поки у Латвії не сформують новий уряд.

20 лютого пішов у відставку колишній прем’єр-міністр Іварс Ґодманіс. Президент Латвії Валдіс Затлерс висунув на посаду нового прем’єра екс-міністра фінансів, депутата європейського парламенту Валдіса Домбровскіса. У разі, якщо його кандидатуру затвердить Сейм Латвії, новий уряд сформують упродовж наступних двох тижнів.

Валдіс Домбровскіс уже зробив декілька голосних заяв, зокрема, про те, що Латвії загрожує банкрутство, тому необхідно ще більше знизити бюджетні витрати. За його словами, будуть застосовані дуже непопулярні заходи, бо за короткий термін зменшити бюджет на 130 мільйонів доларів - це досить відчутно.

Аналітик видання The Economist Ейдан Манктелов вважає, що для подолання фінансової кризи Латвія має лише два шляхи: повна реалізація програми МВФ або девальвація національної валюти. Оскільки девальвацію лата латвійський уряд навіть не обговорює, латвійцям слід очікувати на подальше підвищення податків та зменшення державних витрат.

Повертати позику з відсотками Латвія має вже з лютого 2012 року.

(Рига – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG