Доступність посилання

ТОП новини

Міністр юстиції: Венеціанська коміся позитивно оцінила проект Конституції Ющенка


Міністр юстиції Микола Оніщук на брифінгу у Києві сьогодні заявив, що за підсумками Венеціанської комісії конституційний процес в Україні «рухається в правильному напрямку». Проект змін до Конституції, внесений Президентом України на розгляд Верховної Ради, «не містив тих анахронічних компонентів чи елементів, які досить часто були присутні у варіантах, які надходили від України» на розгляд Венеціанської комісії.

За словами міністра, у Венеціанській комісії зазначали, що це «кращий текст, який Венеціанська комісія отримувала на цей час від України».

Як сказав Микола Оніщук, Венеціанська комісія, однак, піддала критиці деякі норми проекту закону «Про внесення змін до Конституції» Президента Віктора Ющенка. Зокрема, експерти комісії вважають, що пропоноване проектом Конституції збереження напівпрезидентської системи правління містить потенційний конфлікт між Президентом і Кабінетом Міністрів.

Наприкінці березня Президент Віктор Ющенко запропонував Верховній Раді змінити Конституцію й затвердити ці зміни на всеукраїнському референдумі. Запропонована Ющенком модель зберігає в Україні президентсько-парламентську форму правління, але передбачає важливі зміни, такі як двопалатний парламент.

Венеціанська комісія – Європейська комісія «За демократію через право» Ради Європи є самостійною структурою Ради Європи із травня 1990 року. До її складу входять незалежні експерти з міжнародного й конституційного права. Рекомендації Венеціанської комісії мають дорадче значення.

Спікер за врахування Верховною Радою рекомендацій «Венеціанської комісії»

Голова Верховної Ради Володимир Литвин вважає, що парламент повинен враховувати рекомендації Венеціанської комісії при внесенні змін до Конституції.

«Рішення Венеціанської комісії мають рекомендаційний характер. Я повинен сказати, що завжди вони об’єктивні й не несуть у собі, на відміну від українських висновків, ідеологічного нашарування, тому зрозуміло, що їх потрібно аналізувати і враховувати у практичній роботі», – зазначив Володимир Литвин.

За словами спікера, попередній досвід засвідчив, що неврахування рекомендацій Венеціанської комісії при розробці проектів змін до Конституції «призводить до ускладнень в нашому політичному житті».

При цьому Голова Верховної Ради зазначив, що внесений Президентом Віктором Ющенком проект змін Конституції потребує дискусії в парламенті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG