Доступність посилання

ТОП новини

Санкції щодо Північної Кореї – черговий етап


Президент Сполучених Штатів Барак Обама після зустрічі у Білому домі з президентом Південної Кореї І Мйон Баком. 16 червня 2009 р.
Президент Сполучених Штатів Барак Обама після зустрічі у Білому домі з президентом Південної Кореї І Мйон Баком. 16 червня 2009 р.

Нью-Йорк – Виступаючи на прес-конференції після зустрічі у Білому домі з президентом Південної Кореї І Мйон Баком, Барак Обама заявив, що ракетно-ядерна програма Північної Кореї є прямою загрозою для світу, і що США, в разі необхідності, готові захистити Південну Корею. За наказом Білого дому американські військові кораблі, згідно з резолюцією Ради Безпеки ООН, вимагатимуть перевірки підозрілих північнокорейських торговельних суден у відкритому морі, хоча й не піддаватимуть їх примусовому обшукові.

Конфронтація тягнеться, по суті, ще від 2006-го року, коли Пхеньян здійснив перше ядерне випробування і Рада Безпеки ООН впровадила санкції. Вони передбачали поміж інших заходів перевірку північнокорейських суден, щоб запобігти експортові балістичних ракет і атомної технології. Росія й Китай, друзі й союзники Пхеньяна від часів холодної війни, не бажали примусових перевірок. Але нині вони самі явно збентежені ядерним бізнесом Північної Кореї.

Президент Сполучених Штатів Барак Обама, приймаючи у Білому домі південнокорейського президента І Мйон Бака, заявив після зустрічі, що є відомості, що комуністична влада у Пхеньяні постачає заборонену зброю не лише іншим країнам, а й, як він висловився, non-state actors (у вільному перекладі –«недержавним представникам»). Під таким евфемізмом звичайно розуміють терористичні організації.

За словами президента Обами США, ще немає остаточного висновку щодо того, чи буде Північна Корея вважатися або чи повинна вона вважатися ядерною державою. «Враховуючи їхню дотеперішню поведінку, враховуючи войовничу манеру, з якою вони постійно погрожують сусіднім країнам, я думаю, що нема жодних сумнівів у тому, що створиться дестабілізуюча ситуація, яка становитиме серйозну загрозу безпеці не лише Сполучених Штатів, а й світовій безпеці», – заявив президент Барак Обама.

Підозрілим північнокорейським суднам не даватимуть палива

Нова резолюція Ради Безпеки дозволяє лише зупиняти підозрілі судна, а не обшукувати й конфісковувати заборонений мілітарний вантаж. Пхеньян заявив, що якби його судно піддали обшукові у відкритому морі, то він сприйме це як акт війни. Але ніхто не бажає провокувати режим, який вважають, м’яко кажучи, непередбачуваним, здатним на небезпечні дії.

Американське видання «Нью-Йорк Таймс», посилаючись на джерела у Білому домі, повідомляє, що досягнуто домовленості між Вашингтоном, Пекіном і Москвою щодо нової стратегії. Якщо капітан північнокорейського судна відмовиться від перевірки, то у китайському порту йому не дадуть палива для продовження рейсу. Відомо, що північнокорейські судна малопотужні. Вони спроможні ходити у далекі рейси лише з дозаправкою. А крім того, за даними «Нью-Йорк Таймс», Сполучені Штати володіють достатньою розвідувальною інформацією і тримають у регіоні Японського моря стільки військових кораблів, що можуть стежити за кожним судном і за кожним транспортним повітряним рейсом Північної Кореї. Отож, новий підхід спиратиметься на нову резолюцію Ради Безпеки з метою перекрити торговельні шляхи Пхеньяна до покупців його балістичних ракет у Північно-східній Азії та на Близькому Сході.

(Нью-Йорк – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG