Доступність посилання

ТОП новини

Примхи кримського парламенту – стати «володаркою морською»


Верховна Рада Криму
Верховна Рада Криму

Сімферополь – Кримський парламент вимагає від української влади узгоджувати з нею допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію автономії, а також наполягає на присвоєнні місту Феодосії неіснуючого звання «місто-герой». Такі рішення у середу ухвалила Верховна Рада Криму. Опозиційні депутати кажуть, що з наближенням виборів, які мають відбутися менш ніж за рік, кримський парламент починає вередувати.

Верховна Рада Криму звернулася до Верховної Ради України з проханням «за масовий героїзм, мужність і стійкість, проявлені радянськими воїнами і жителями міста в боротьбі з німецько-фашистськими загарбниками, а також у зв`язку з 65-річчям визволення присвоїти місту Феодосії вищий ступінь відзнаки – звання «Місто-герой». На думку більшості кримських депутатів, присвоєння Феодосії цього звання дозволить «відновити історичну справедливість і гідно оцінити подвиг захисників міста».
Кримський спікер Анатолій Гриценко


Слід сказати, що такого звання – «місто-герой» в Україні немає. І це самі депутати визнають. Кримський спікер Анатолій Гриценко, відповідаючи на запитання Радіо Свобода сказав, що таким чином депутати Верховної Ради АРК ставлять перед своїми старшими колегами з парламенту країни питання про необхідність запровадження такого чи іншого звання для міст. Тепер, вважає Анатолій Гриценко, слово за Верховною Радою України.

Опозиційний депутат Леонід Пилунський здивований, що його колеги звертаються з проханням про нагородження Феодосії саме до Верховної Ради України. Адже таких повноважень – вручати державні нагороди чи присвоювати почесні звання – у неї немає. З таким же успіхом, вважає опозиціонер, парламент автономії міг би звернутися, як співав Володимир Висоцький, до ООН чи «Спортлото». Насправді за цим зверненням стоять політичні інтереси однієї із партій, чий висуванець нещодавно став мером Феодосії, – припускає Леонід Пилунський.
Депутат Леонід Пилунський

Кримський парламент хоче розширення своїх повноважень у військовій сфері

Попросивши Верховну Раду України нагородити Феодосію неіснуючим званням, кримські депутати висунули вищому законодавчому органу країни й кілька вимог. Насамперед, вони наполягають на внесенні змін до Закону України «Про порядок допуску і умови перебування підрозділів збройних сил інших держав на території України», що передбачають узгодження з Верховною Радою Криму перебування іноземних військ на території автономії.

У зверненні мовиться, що «упродовж уже кількох років на території Автономної Республіки Крим проводяться військові навчання із залученням військових підрозділів іноземних держав. Разом з тим проведення таких навчань неоднозначно сприймається в суспільстві, провокує загострення протистояння між різними політичними силами». Крім того, заявляють депутати, одним із пріоритетних напрямів кримської економіки є курортно-рекреаційна і туристична діяльність, а військові навчання, вважають вони, «несуть у собі загрозу економічних втрат у зв`язку зі скороченням потоку туристів і громадян, які приїжджають до Криму на відпочинок і лікування».

Втім, у виступах деякі депутати прямо говорили, що ці застереження стосуються насамперед українсько-американських навчань «Сі Бриз», але аж ніяк не підрозділів Чорноморського флоту Росії, які теж улітку часто проводять навчання. Втім, тут згаданий депутат Леонід Пилунський вбачає не стільки передвиборні інтереси деяких політичних сил Криму, скільки черговий прояв російського впливу на ці політичні сили.

(Сімферополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG