Доступність посилання

ТОП новини

Проросійські радикали Криму вимагають від Кремля економічних санкцій щодо України


Активісти «Народного фронту «Севастопроль-Крим-Росія»
Активісти «Народного фронту «Севастопроль-Крим-Росія»

Сімферополь – П’ять громадсько-політичних організацій проросійського спрямування закликали керівників Росії – президента Дмитра Медведєва і прем’єра Володимира Путіна – відмовити українському уряду в кредиті та проводити щодо України жорстку економічну політику.

Один із авторів звернення до керівників Росії лідер сімферопольської організації «Вєра» Святослав Компанієць» заявив Радіо Свобода, що офіційний Київ «систематично не дотримувався і не дотримується Договору про дружбу, співпрацю і партнерство між РФ та Україною». За його словами, суть української політики зводиться до впровадження у життя «одних і тих же антиросійських тез: визнання Голодомору 1932-33 років геноцидом українського народу, реабілітації ОУН-УПА, втягування України до НАТО, витіснення Чорноморського флоту Росії із Севастополя».
Святослав Компанієць закликає...


У зверненні, підписаному керівниками організації «Вєра», Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія», «Російської громади Севастополь» та інших, мовиться, що українська влада «знищує російську мову» і намагається розколоти УПЦ Московської патріархії. Крім того, у країні почалися «масові політичні репресії проти проросійських активістів» та посилилася «оголтіла русофобія».

Як приклад, наводяться кримінальні справи проти сепаратистів у Донбасі, Закарпатті і в Криму, «переслідування СБУ» в Одесі «послідовно» проросійської партії «Родіна» та її лідера Ігоря Маркова, а також продовження суду в Сімферополі над активістами Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія» Валерієм Подьячим та Семеном Клюєвим, яких звинувачують у зазіханні на територіальну цілісність України.

Чи прислухається Москва до радикалів?

Автори звернення до Путіна і Медведєва переконані, що на Кримському півострові «розв’язаний широкомасштабний етноцид російського народу». Зважаючи на все це, вони закликали російських лідерів не вести діалог з керівниками України без «постановки в жорсткій формі» питання про дотримання прав «російських співвітчизників», і порадили не давати українському уряду п’ятимільярдний кредит, стягнути штраф за недобір природного газу та й, взагалі, запровадити економічні санкції щодо України.

Раніше ці ж організації вже зверталися з подібними заявами до офіційної Москви, зокрема, торік вимагали не продовжувати згаданий Договір про дружбу, співпрацю і партнерство між РФ та Україною, термін дії якого вибігав у першій половині нинішнього року. Проте в останній момент МЗС Росії заявило, що не розриватиме його. Так само не відгукнулася Москва і на заклик проросійських лідерів кримськотатарської організації «Мілі фірка» «захистити» кримських татар від України, як Росія «захистила» абхазів та осетин від Грузії.

Цього разу подібне звернення з’явилося фактично під час українсько-російських урядових переговорів. І хоча фактичну відмову Володимира Путіна у наданні кредиту уряду Юлії Тимошенко місцеві оглядачі не пов’язують з листом російських націоналістів Криму до Москви, усе ж вони відзначають, що заклик до економічних санкцій щодо України вплинув на інформаційне тло переговорів.

(Сімферополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG