Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко взялась за «газових» боржників


Київ – Борги споживачів «гальмують» розрахунки за російський газ. За словами Прем’єра Юлії Тимошенко, на сьогоднішній день внутрішня заборгованість становить близько 26 мільйонів гривень, левова частка з яких на совісті Теплокомуненерго.

Головна причина складного фінансового становища «Нафтогазу» – внутрішні борги. Споживачі заборгували компанії 26 мільярдів гривень, і з кожним днем ця цифра збільшується. Про це Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заявила у п’ятницю на зустрічі із керівниками областей.

«Зібралися ми сьогодні для того, щоб не вийти з цього залу, поки ми не знайдемо відповідь на питання, як закрити борги, що утворилися на цю хвилину Теплокомуненерго перед «Нафтогазом», – зазначила голова уряду. – Якщо говорити про структуру 26 мільярдів, то у цій структурі Теплокомуненерго має 7,7 мільярда. Це мільярди, які держава не може використати для оплати за газ».

Наразі найбільшими боржниками є Київ, а також східні області, зокрема, Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Луганська та Харківська.

Загалом же, каже Юлія Тимошенко, населення розраховується за спожитий газ вчасно. Однак лише третину цих коштів отримує «Нафтогаз». Тож, щоб контролювати проплати, Тимошенко вимагає від комунальників відкрити поточні розподільчі рахунки, з яких би гроші, що сплатило населення, автоматично переказувались «Нафтогазу».

Президент проти

Сьогодні ж, перебуваючи на саміті глав держав Центральної Європи у Сербії, Президент Віктор Ющенко переконував європейців у надійності української газотранспортної системи.

«Україна гарантує безперебійний і безпечний транзит газу через свою територію. 45 років українська ГТС є однією з найбільших у Європі. 45 років вона працює без жодного збою. Сьогодні вона має один із найвищих коефіцієнтів технічної готовності у Європі», – запевняє Президент.

Що ж стосується ідеї Прем’єр-міністра щодо «витягування» грошей з боржників, то Віктор Ющенко розкритикував її. Президент наголосив: питання розрахунків за газ має вирішувати Кабмін, а не перекладати це на плечі керівників областей. Саме намагання багатьох урядів купувати газ за ринковою ціною, а продавати – за демпінговою і призвело до того, що «Нафтогаз» опинився фактично на межі банкрутства, вважає Віктор Ющенко.

Борги через безладдя

Але, на переконання директора енергетичних програм Центру імені Разумкова Володимира Саприкіна, якщо Кабінету Міністрів вдасться навести лад зі внутрішніми боргами, ці кошти можуть дуже допомогти оздоровленню «Нафтогазу» та із розрахунками за російський газ. Проте сума боргу виходить дещо меншою, ніж та, про яку говорять урядовці.

«Населення платить вчасно. Однак, держава має компенсувати різницю між тарифами, які встановлені місцевою владою, і затратами, які несуть «Нафтогаз» та підприємства Теплокомуненерго. Тож навряд чи ці боржники можуть заплатити саме цю суму. Разом з тим, значну частку цієї суми вони можуть внести», – зазначив в інтерв’ю Радіо Свобода Володимир Саприкін.

На початку ж місяця Віктор Ющенко заявив, що впродовж 30 днів уряд має провести реформування енергетичного ринку та оздоровлення фінансового стану «Нафтогазу». За інформацією Президента, сьогодні кредиторська заборгованість НАКу становить майже 60 мільярдів гривень.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG