Доступність посилання

ТОП новини

Україна ініціює перегляд газових угод


Київ – Фінансові труднощі зумовили нові газові проблеми на газовому ринку. У вівторок у Москві між «Нафтогазом» та «Газпромом» почалися переговори щодо внесення змін до контракту про постачання газу. Одночасно «Газпром» знову заявив, що Україна практично припинила закачування газу в підземні газові сховища. На думку експертів, якщо переговори не матимуть успіху, то Україна та Росія можуть опинитися на порозі нової газової кризи.

У вівторок перший заступник голови правління Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Ігор Діденко перебував у Москві, де вів переговори з керівництвом «Газпрому». Одне з головних питань – зміни до угоди про постачання і транзит блакитного палива.

«Ми вже бачимо, що тривалий час Україна буде недобирати певні обсяги російського газу через кризу, – каже радник Прем’єр-міністра України з енергетичних питань Олекса Гудима. – Це головне, що сьогодні нас обтяжує. Тож є відповідна ініціатива української сторони. Потім на політичному рівні до перегорів підключаться Юлія Тимошенко і Володимир Путін. А зараз Ігор Діденко виконує чорнову підготовчу роботу».

Фактор часу і обіцянок

Керівник енергетичних програм центру імені Разумкова Володимир Саприкін вважає, що рівень делегації не дає підстав на швидке просування переговорів та й часу для внесення змін залишилося мало. «Залишилося лише 14 діб, щоб змінити умови газової угоди, – каже експерт. – Оскільки, згідно контракту, це можна зробити за півроку до нового року постачання – тобто до 2010-го».

Укладаючи угоду про постачання газу, Україна зобов’язалася закуповувати певні обсяги газу. Згодом російський прем’єр Володимир Путін обіцяв не накладати штрафних санкцій на Україну за недобір. Проте ця обіцянка не була зафіксована в документах. «Обіцянка – цяцянка! – каже Олекса Гудима. – Настрої сьогодні одні – завтра інші. Ми вдячні, що Путін із розумінням ставиться до наших проблем. Те саме він робить і щодо Європи, яка так само обмежила споживання. Але краще, щоб це було записано в контракті».

Порожні газосховища викликали занепокоєння

За словами Володимира Саприкіна, одним із головних на московських переговорах буде питання про закачування до підземних сховищ України певних обсягів газу (закачаний до сховищ газ забезпечує безперебійний транзит газу до Європи в зимовий період). Кількома днями раніше Ігор Діденко заявив, що «Нафтогаз» просить Кабмін надати державні гарантії для отримання кредитів на суму 15 мільярдів гривень для закупівлі газу, який закачуватиметься в підземні сховища газу.

Тим часом «Газпром» знову заявляє, що Україна припинила закачувати газ до підземних газових сховищ. Про це у Москві заявив заступник голови правління «Газпрому» Олександр Анненков. За його словами, порівняно з минулим роком добове постачання газу в Україну значно скоротилося порівняно з минулим роком.

Натомість радник Прем’єр-міністра з енергетичних питань Олекса Гудима каже, що закачування газу у підземні газові сховища – це внутрішня справа України. «Це не є справою ні росіян, ні європейців, – зазначив він. – Влітку ми, зазвичай, закачували додаткові обсяги газу у сховища. Але тепер ми маємо вже стратегічний запас газу. І в тому нам допоміг «Газпром», коли в «підземках» з’явився так званий «газ Фірташа», який тепер український».

Разом з тим, Україна декларує готовність закачати додаткові обсяги газу в свої підземні сховища, але наразі немає на це коштів. Тому зараз це стало питанням перегорів (зокрема, щодо отримання Україною кредитів на закупівлю необхідних обсягів блакитного палива).

Москва знову активно заговорить про обхідні газопроводи?

На думку Володимира Саприкіна, немає гарантій, що «Газпром» піде на поступки «Нафтогазові». За таких умов не виключений розвиток подій за найгіршим сценарієм – аж до припинення постачання газу.

Проте, на думку експерта з енергетичних питань, більш імовірно, що Росія скористається українськими проблемами для того, щоб знову розпочати з Європою переговори про будівництво обхідних газопроводів. Проте в умовах кризи, коли споживання газу падає і в Європі, перспективи таких переговорів є доволі невизначеними.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG