Доступність посилання

ТОП новини

Зміна влади в Євросоюзі: Швеція замінює Чехію


Прага – Минає півріччя головування Чехії в Європейському Союзі. 1 липня Чехія передасть крісло голови ЄС Швеції й вибрала для проведення цієї урочистої процедури східно-чеське місто Літомишль. Вибір не випадковий. В Літомишлі народився відомий чеський композитор Бедржих Сметана, який частину свого творчого життя провів у Швеції. Музична позитивна метафора все ж не приховає тих сторін чеського головування, які визначили його провідні риси: на загал Чехія впоралась, хоча її головування було хаотичним, часом навіть непередбачливим.

На початку року під оптимістичну мелодію 9-ї симфонії Бетховена, котра є офіційним гімном Євросоюзу, чехи обіцяли всім європейцям солодке життя. Такою була реклама з кубиком цукру, яку винайшли саме в Чехії. В Брюсселі чехи представили програму головування, яка мала на меті – об’єднати Європу, відкинути протекціонізм, налагодити діалог ЄС зі США та Росією, подолати незгоди на шляху схвалення Лісабонського договору.

Та ніхто включно з тодішнім головою уряду Чехії, який одночасно був і головою Європейської ради ЄС, Міреком Тополанеком не міг передбачити, що з початком року світ ще сильніше охопить економічна криза, що в січні вибухне російсько-українська газова війна і що всередині власної країни зріє сила, яка скине його уряд.

На початку все вдавалось. Чехи зуміли оперативно налагодити діалог між Україною та Росією в газовій кризі, принаймні замерзаюча Європа доволі швидко отримала газ. Чехи зуміли, хоча й далося це нелегко, переконати Францію й Німеччину не відстоювати вузьконаціональні інтереси в ім’я оздоровлення європейської економіки. На критику французького протекціонізму з боку Чехії особливо гостро відреагував президент Франції Ніколя Саркозі. Але і це здолала Чехія. Вдався Чехії й саміт ЄС-США, на який до Праги прибув американський президент Барак Обама. Здавалось, що Чехія – дебютант на європейському троні – іспит витримає до кінця.

Скандал із «Ентропою»

Бельгія - Офіційне відкриття інсталяції «Ентропа» у штаб-квартирі Ради ЄС в Брюсселі, 15 січня 2009 р.
Перший удар надійшов звідти, звідки його ніхто не чекав. 12 січня в Брюсселі празький митець Давид Черний відкрив сатиричну інсталяцію «Ентропа», що в перекладі з грецької означає непорядок, безлад. 27 частин «Ентропи» символізують країни-члени Євросоюзу. Наприклад, Румунія виглядає як парк Дракули, Бельгія нагадує напівпорожню коробку від шоколаду, на Люксембурзі висить табличка «На продаж». Найменше пощастило Болгарії, котру автор зобразив у вигляді кількох турецьких туалетів (для сидіння навпочіпки).Розгорівся дипломатичний скандал, який закінчився тим, що автор Болгарію з твору усунув.

Давид Черний пояснив це жартом: «Це така іронія, просто «Ентропа» як розкладання цілого, як розпад, як жарт про те, що наша Європа з чогось складається. Це була моя така ідея. Деякі частини «Ентропи» мені вдались краще, інші гірше

«Найбільший євроскептик» – президент Чехії


Тільки-но скандал із «Ентропою» почав вщухати, як у березні проліва опозиція на чолі з соціальними демократами своїми діями спричинила падіння уряду Чехії, що суттєво підірвало політичну позицію країни в ЄС. Не допоміг іміджеві Чехії й її президент Вацлав Клаус. Виступаючи в Європарламенті, він розкритикував Лісабонський договір і ЄС в цілому, що змусило низку депутатів залишити залу.

Підсумок головування для Чехії в цілому невтішний: країна, де немає політичної стабільності, а президентом є «найбільший євроскептик», не може забезпечити стабільність «27-ки». На думку аналітиків, саме цим найбільше запам’ятається чеське головування в ЄС, та ще «Ентропою», яка зараз експонується в Празі. Відтак не до Брюсселя, а до Праги тепер їдуть сотні туристів, щоб побачити по-чеськи хаотичну Європу.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG