Доступність посилання

ТОП новини

Під час кризи Україна потребує економістів. Небагато, але якісних


Київ – Потреба у фахових економістах в Україні під час кризи стрімко зростає. Але роботодавець шукає висококласних фахівців із досвідом. А таких – не так вже й багато. Чи не в найгіршій ситуації випускники економічних спеціальностей, які цього року можуть не знайти в Україні роботи. Проте конкурси на економічних факультетах лишаються високими.

Економічний факультет Київського Національного університету імені Шевченка вручив дипломи «магістра економіки» 320-м своїм випускникам. Диплом «магістр економіки» в Україні запроваджено вперше. Київський Національний дав найбільше фахівців із економічних спеціальностей для Секретаріату Президента, апарату Верховної Ради, Кабінету Міністрів, Національного банку та інших державних установ.

Проте в умовах світової економічної кризи навіть студентам, які слухали лекції викладачів-академіків та перемагали в загальнодержавних конкурсах, доведеться виборювати своє місце під сонцем.

Втім випускники не втрачають оптимізму. Більше того, вірять, що саме їм судилося виводити країну з кризи, а деякі – вже й виводять.

Найкращі економісти – знайшли роботу ще студентами

Магістр економіки на ім’я Мар’яна. Ïї спеціальність – менеджмент і організація. Роботи поки не знайшла, але в успіху не сумнівається.

«Вся економіка залежить від правильної організації. Ми піднімемо економіку України! А знайти роботу не проблема – було б бажання», – переконана випускниця.

Ігор, випускник спеціальності «економічна теорія», власник червоного диплому. Він навіть радіє, що йому судилося почати працювати в умовах економічної кризи. До речі, роботу Ігор вже знайшов.

«Економісти потрібні завжди, – каже він. – А в умовах кризи вони мають нагоду пропонувати рецепти, як з неї вийти. В мене такі рецепти є, але про них довго розповідати.... Роботи достатньо: я влаштувався ще студентом, і зараз в мене дві співбесіди, бо пропонують кращі умови».

Так само оптимістично налаштована інша випускниця економічного факультету, на ім’я Саліондарі. «Під час кризи хороші економічні фахівці потрібні навіть більше, ніж раніше. Звісно, є труднощі з пошуком роботи за спеціальністю, але хороші речі ніколи легко не даються!», – зазначає Саліондарі.

Потреба в економістах «профі» більша, ніж рік тому – роботодавці

Зараз, як ніколи, для роботодавця більше важитиме не диплом, а досвід і професіоналізм, вважає голова Федерації роботодавців України Василь Надрага.

«Диплом – лише формальність. Головне – спроможність працювати, бути економічно ефективним робітником. Справді, Державний центр зайнятості повідомляє, що економістів та юристів значно більше, аніж вакансій. Але потреба у фахових економістах сьогодні навіть більша, ніж рік тому», – наголошує Василь Надрага.

Ще до кризи на українському ринку праці був надлишок економістів, а з 2009 року він став ще більшим через масові скорочення, говорять в Державному центрі зайнятості. Водночас вакансій з позначкою «економіст із досвідом роботи» й зараз можна побачити чимало. Тим часом, конкурс абітурієнтів на економічні спеціальності залишається високим. І він суттєво перевищує попит на таких фахівців.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG