Доступність посилання

ТОП новини

Президент США їде до Москви


Нью-Йорк – Сьогодні президент Сполучених Штатів Барак Обама починає свій дводенний московський візит, у перебігу якого він проведе переговори з російським президентом Дмитром Медведєвим і також матиме коротку зустріч із прем’єр-міністром Володимиром Путіним.

Білий дім від цього візиту назагал сподівається поліпшення відносин після тривалого періоду погіршення. Але насамперед очікує принципової домовленості щодо укладення нового Договору про скорочення стратегічних озброєнь. Він має замінити чинний договір, термін дії якого закінчується у грудні цього року.

Обама з цього приводу сказав: «Ми станемо до праці з метою скорочення наших арсеналів, скорочення (кількості) боєголовок і запасів. Ми домовлятимемося про скорочення стратегічних озброєнь із росіянами… Ми з президентом Медведєвим почали цей процес (під час зустрічі) у Лондоні і будемо прагнути укласти до кінця року угоду, юридично обов’язкову і достатньо сміливу».

Конкретно, Сполучені Штати пропонують скоротити кількість ядерних боєголовок до 1500 для кожної сторони, а засобів доставки – до 500–1100.

Одначе тут поки що взаєморозуміння досягнуто лише попереднє. Досі Москва пов’язувала свою згоду з вимогою поступок щодо запланованого розташування нової системи протиракетної оборони у Польщі та Чехії. Москва була категорично проти цієї системи ПРО.

Але, як сказав кореспондентові газети «Нью-Йорк Таймз» найближчий дорадник Барака Обами з російських питань Майкл МакФол, «Ми не збираємося поступатися росіянам ані в питанні майбутнього розширення НАТО, ані щодо протиракетної оборони».

Поступка від Росії вже є

Повідомляють, що до приїзду Обами Москва приготувала, можна сказати, подарунок високому гостеві, даючи дозвіл американцям використовувати свій повітряний простір для рейсів до Афганістану.

Це вельми важливо для дальшого наступу міжнародних військ в Афганістані проти талібів та терористичної організації «Аль-Каїда». Президент Обама скерував до Афганістану додатково 20-тисячний контингент для цієї боротьби.

Досі Москва дозволяла американцям перекидати вантажі крізь її територію до Афганістану лише залізницею, та й то виключно невоєнного призначення. А тепер американські військово-транспортні літаки зможуть літати над Росією, виконуючи по 10 рейсів щодня, 1000 разів на рік перевозячи війська та озброєння.

У Вашингтоні цей жест Москви сприйняли як успіх політики Білого дому, перший конкретний результат зусиль адміністрації президента Обами поліпшити, або, як висловився віце-президент Джозеф Байден, «перезавантажити» американсько-російські відносини.

Це рішення Москви означає різкий поворот російської політики, адже не далі як у лютому цього року Кремль спонукав уряд Киргизстану виселити американців із військово-повітряної бази Манас, найбільшої перевалочної бази на шляху до Афганістану. У кінці червня те рішення змінили.

(Нью-Йорк – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG