Доступність посилання

ТОП новини

Барак Обама: Росія мусить поважати цілісність Грузії й України


Президент США Барак Обама виступає в російській Новій економічній школі в Москві, 7 липня 2009 року
Президент США Барак Обама виступає в російській Новій економічній школі в Москві, 7 липня 2009 року

Принципи дотримання суверенітету і цілісності мусять стосуватися всіх держав – і Грузії й України, і Росії та США, сказав президент Сполучених Штатів. У російському ж уряді кажуть, що Обама пообіцяв Путінові врахувати думки Росії щодо України і Грузії. А Путін розповідав Обамі про «17 мільйонів росіян в Україні».

«Державний суверенітет мусить бути засадничим принципом міжнародного порядку», – заявив президент США, виступаючи в Москві у вівторок.

«Так само, як усі держави повинні мати право обирати своїх керівників, держави повинні мати й право на надійність своїх кордонів і на власну зовнішню політику», – сказав Барак Обама в виступі перед випускниками російської Нової економічної школи.

«Будь-яка система, яка відмовляється від цих прав, приведе до анархії. Тому цей принцип мусить стосуватися всіх держав, включно з Грузією й Україною», – наголосив американський керівник.

За його словами, це стосується також і Росії, і США.

Обама додав, що Сполучені Штати зацікавлені в зміцненні такого міжнародного порядку, який дав би змогу «сприяти демократії і водночас зберігати суверенітет».

Напередодні, у понеділок, після зустрічі з президентом Росії Дмитром Медведєвим Барак Обама сказав, що говорив про це з російським керівником і «знову висловив тверду думку про необхідність поважати суверенітет і територіальну цілісність Грузії».

Обама обіцяв урахувати думки Росії щодо України й Грузії – речник Путіна

Президент США під час зустрічі з прем’єр-міністром Росії у вівторок пообіцяв «урахувати особливості» відносин Москви з Грузією, Україною і загалом державами післярадянського простору, повідомив заступник керівника апарату уряду Росії Юрій Ушаков.

За його словами, обидва керівники говорили про те, наскільки Грузія, Україна і весь післярадянський простір важливі для Росії.

При цьому, додав він, Володимир Путін виклав Баракові Обамі підходи Росії до відносин із Україною з акцентом на те, що ця країна, де, як він сказав, живе 17 мільйонів росіян, дуже важлива для Росії.

Як сказав речник, Путін подав «деякі аргументи», що, на його думку, «допомогли Обамі краще зрозуміти ситуацію».

При цьому він додав, що про проблему територіальної цілісності Грузії мова не йшла.

* * * * * * * * * * *

Росія після війни з Грузією в серпні минулого року визнала «незалежність» сепаратистських грузинських регіонів Абхазії і Південної Осетії і розташувала в них свої війська.

Таким чином Росія не виконує міжнародні домовленості, які вимагають від неї вивести свої війська з усієї території Грузії, включно з цими регіонами. Москва ж твердить, що вони тепер уже «незалежні держави», і їх ті домовленості не стосуються.

Такі дії Росії викликали було тоді спекуляції, що Москва може вчинити так само й щодо України і Криму.

Володимир Путін іще з часів свого президентства в Росії не раз твердив про нібито «17 мільйонів росіян в Україні», не пояснюючи, звідки він узяв такі дані. За даними останнього перепису населення України 2001 року, росіян у ній було трохи більше за 17 відсотків, тобто трохи більше як 8 мільйонів 300 тисяч осіб.

(Київ - Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG