Доступність посилання

ТОП новини

Грузія готується до візиту Байдена. Очікування влади і опозиції різні


Міхеїл Саакашвілі під час виступу перед парламентом Грузії, Тбілісі, 20 липня 2009 р.
Міхеїл Саакашвілі під час виступу перед парламентом Грузії, Тбілісі, 20 липня 2009 р.

Прага – Напередодні візиту віце-президента США Джозефа Байдена до Тбілісі президент Грузії пообіцяв своїм опонентам реформи. На дебатах у парламенті у понеділок увечері Міхеїл Саакашвілі виступив з цілою низкою пропозицій, які є відповіддю на звинувачення проти нього в монополізації влади. Що нового в цій пропозиції президента Саакашвілі і чому вона пролунала саме зараз, напередодні приїзду віце-президента США Джозефа Байдена? – це запитання до керівника грузинської служби Радіо Свобода Давіда Какабадзе.

– Опозиція якраз і говорить, що цей виступ саме й був приурочений до приїзду віце-президента Сполучених Штатів, що це був, так би мовити, піар такий собі, трюк з боку Саакашвілі і що насправді ці пропозиції ні до чого не призведуть. Так стверджує опозиція. Що Саакашвілі казав вчора увечері? Головним чином, він торкався теми дострокових виборів (щоправда, не президентських, не парламентських, а місцевих виборів) і, зокрема, говорив про те, що вибори мають бути проведені 30 травня замість осені 2010 року. Крім того, він запропонував змінити повністю виборчу систему і, скажімо, у великих містах проводити вибори мерів прямим способом, щоб народ, виборці, обирали самі напряму, а не через муніципальні ради. Крім того, дуже важливим є те, що він сказав, що треба сформувати Центральну виборчу комісію з урахуванням побажань і вимог усіх сторін політичної дискусії (між іншим, це вже деталь, але сама постать голови Центральної виборчої комісії – Тархнішвілі – і, власне, усунення його від цієї посади було і одним із найважливіших вимог після вимоги президентських виборів). Так що на цю поступку, як виглядає, він теж планує йти. Були ще інші пропозиції. Скажімо, про конституційні поправки, про судову реформу і про засоби масової інформації, наприклад, про те, що всім каналам телебачення має бути надане право мовити за допомогою супутникового зв’язку, щоб усі їх бачили і щоб не було розмов про те, що тільки кабельні телеканали можуть критикувати уряд.

– Давіде, Ви вже говорили на початку, що опозиція сприйняла цей виступ президента як такий собі «піар-трюк» перед приїздом віце-президента Сполучених Штатів. У зв’язку з цим виникає запитання: чого ж очікує опозиція від приїзду Джозефа Байдена, а чого очікує влада – чи ці очікування схожі, чи вони різні?

– Це дуже цікаве питання, бо дійсно, і опозиція, і влада абсолютно по-різному оцінюють візит віце-президента США. Опозиція каже, що Байден приїздить у Тбілісі для того, щоб, по-перше, попередити Саакашвілі, «щоб він не починав нової авантюри», маючи на увазі Південну Осетію і Абхазію, і, крім того, дуже чітко йому сказати, що треба проводити реформи, треба враховувати думку опозиції і т.д., що, мовляв, цей візит не на підтримку Саакашвілі, а навпаки, «щоб його утихомирити» і змусити його зробити якісь конкретні кроки. Що ж до очікувань влади, то вона оцінює візит Байдена як підтримку не тільки Грузії як країни, але й її керівництва як такого; і що це, окрім усього, ще й сигнал для Росії, що Сполучені Штати не будуть залишатися збоку в разі нового вторгнення російських військ на територію Грузії і що це в будь-якому разі – дуже важливий візит. І от у цьому пункті погоджуються всі, і опозиція, і влада, що це дуже важливий візит.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG