Доступність посилання

ТОП новини

Пукачу висунули звинувачення, але справа Гонгадзе може затягтися


Генпрокурор Олександр Медведько під час виступу на засіданні колегії Генеральної прокуратури України, Київ, 24 липня 2009 р.
Генпрокурор Олександр Медведько під час виступу на засіданні колегії Генеральної прокуратури України, Київ, 24 липня 2009 р.

Київ – Колишньому керівнику кримінальної розвідки МВС Олексію Пукачу висунуте офіційне звинувачення у причетності до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. Про це заявив у п’ятницю Генеральний прокурор України Олександр Медведько. Однак, за його словами, для висунення звинувачень замовникам убивства ще недостатньо доказів, тож найближчим часом слідство навряд чи буде завершене.

Свідчення екс-начальника карного розшуку МВС України Олексія Пукача щодо вбивства Георгія Гонгадзе зараз ретельно перевіряються й зіставляються з іншими доказами. Зокрема – з аудіозаписами, знаними як «плівки Мельниченка», достовірність яких наразі з’ясовують міжнародні експерти-криміналісти. Виходячи з цього, швидкого завершення слідства очікувати не варто, заявив сьогодні на прес-конференції Генеральний прокурор України Олександр Медведько.

«Ми мали виїзд до Німеччини й США, до нас приїздили закордонні фахівці, виконували певні слідчі дії, ми надали їм матеріали для проведення фоноскопічної та інших експертиз. Цей комплекс питань залежить тільки від праці експертів. Розривати перевірку свідчень Пукача слідчим шляхом і експертизу плівок (Мельниченка) ми не можемо. І сказати, що ми завершимо за місяць-два – я не можу», – зазначив Медведько.

Зізнавався Пукач чи ні?

Генеральний прокурор також підтвердив, що Пукач надав інформацію про місцезнаходження ще одного необхідного для слідства доказу.

«Він сказав: «Я знаю, де голова, я покажу це місце». І ми зробимо все, щоб знайти це місце і цю голову. Ми вже виїхали і працюємо. Поки що позитивного результату немає», – розповів Олександр Медведько.

Олексій Пукач під час затримання
Що ж до замовників убивства Гонгадзе, то надану Пукачем інформацію про них Генпрокурор не оприлюднює, посилаючись на таємницю слідства. І зазначає, що доказів, достатніх для їхнього затримання, слідство ще не отримало.

Між тим, в інтерпретації адвоката Пукача Сергія Осики ситуація виглядає інакше.

«Пукач сказав мені, що повідомлення у ЗМІ, про те, що він нібито назвав прізвища замовників і готовий показати місце, де знаходиться голова вбитого журналіста, неправдиві. Він сказав, що не говорив і не робив цього», – заявив журналістам Сергій Осика.

Розслідування вбивства – політичний інструмент по-українськи

Однак незалежно від результату слідства справа Гонгадзе стане знаковою у передвиборній боротьбі, переконаний завідувач кафедри політичної аналітики і прогнозування Національної академії держуправління при Президентові України Сергій Телешун.

«Можна казати, що ця справа відволікатиме увагу від інших подібних справ. Чи на добре, чи на жаль – всі останні події, що будуть пов’язані з цією справою, матимуть абсолютно політичне навантаження», – прогнозує політолог.

Про те, що справа Гонгадзе стає засобом політичної боротьби, говорить і Голова Верховної Ради Володимир Литвин.

«Те, що відбувається в останні дні, це п'єса на декілька дій та на декілька акторів, поставлена не дуже вдало. Якщо є потреба встановити істину, то спочатку не дають оцінки, а розслідують, з'ясовують усі обставини, а вже потім повідомляють суспільству. Поки що все робиться з точністю до навпаки», – заявив Володимир Литвин.

На сьогодні в Україні налічується вже 16 резонансних кримінальних справ, починаючи зі вбивства Георгія Гонгадзе і закінчуючи справою Лозінського. Розслідування більшості з них буде застосовуватися для підвищення або зниження рейтингів учасників президентських перегонів, вважають політологи.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG