Доступність посилання

ТОП новини

Фрагмент черепа – ще не гарантія викриття замовників злочину – адвокат


Георгій Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року
Георгій Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року
Знайдення фрагменту черепа, який може належати Георгію Гонгадзе, це «важлива подія для родини Георгія, для його друзів. Також це може бути важливим доказом у справі», – сказала в ефірі Радіо Свобода адвокат вдови журналіста, Мирослави Гонгадзе, Валентина Теличенко.

«Але це зовсім не гарантія викриття усіх замовників та усіх інших, причетних до злочину», – заявила вона. Слід виявити не тільки голову, але й «встановити осіб, які повинні понести покарання», – наголосила адвокат.

Що ж до затримання Олексія Пукача, то Теличенко називає його випадковим. А от «все, що відбувається після затримання, це вихор політичних спекуляцій напередодні виборів. І, власне, політичні спекуляції, які загрожують результативності розслідування, і починаються з моменту арешту Пукача», – зазначила Валентина Теличенко.

Генеральна прокуратура України підтвердила, що у Білоцерківському районі на Київщині у вівторок вранці знайшли фрагмент черепа, який може належати вбитому журналісту Георгію Гонгадзе.

Вдова Гонгадзе заявила відвід слідчому

Вдова журналіста Георгія Гонгандзе Мирослава просить Генерального прокурора Олександра Медведька відсторонити його заступника Миколу Голомшу від розслідування справи про вбивство Гонгадзе.

Про це повідомила представник Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко.

За її словами, Мирослава Гонгадзе заявила відвід також і слідчому в справі Олександру Харченку.

На такий крок вдова журналіста пішла через «їхню недостатню професійність й у зв’язку з тим, що вони не можуть протистояти політичному тиску й політичним спекуляціям навколо цієї справи», повідомила адвокат.

Мельниченко погрожує припинити співпрацю з Генпрокуратурою

Тим часом екс-майор Держохорони Микола Мельниченко попереджає Генпрокурора Олександра Медведька, що припинить з ним співпрацю у разі усунення від розслідування справи Гонгадзе слідчого Олександра Харченка та заступника Генпрокурора Миколу Голомшу.

«Вiдтодi, коли слiдчу групу очолив Олександр Харченко, розслiдування справи отримало найбiльшi результати», – йдеться в заяві Мельниченка до Генеральної прокуратури.

Як зазначив екс-майор Держохорони, в разi зміни слідчої групи йому доведеться вiдмовитися вiд охорони, яку йому надає Служба безпеки України.

Розпочату експертизу фрагментів черепа

Українськi судмедексперти розпочали експертизу з iдентифiкацiї фрагментiв черепа, які можуть належати Георгієві Гонгадзе. Фрагменти черепа виявила вчора неподалік від села Сухоліси Білоцерківського району Київської області слідчо-оперативна група Генеральної прокуратури.

Як повідомляє прес-служба Генпрокуратури, одразу пiсля того, як фрагменти виявили, було ухвалене рiшення про проведення їх експертизи, зокрема ДНК-експертизи, iдентифiкацiї з кiстками тiла журналіста.

Як правило, такi експертизи проводяться упродовж мiсяця, пояснили в Генпрокуратурi.

У відомстві також не виключили можливостi проведення iнших експертиз iз виявленими останками.

28 липня вранці у Білоцерківському районі неподалік від села Сухоліси слідчо-оперативна група ГПУ знайшла «фрагменти черепа, які можуть належати Георгію Гонгадзе». Водночас у відомстві зазначили, що залишки черепа пошкоджені, оскільки свого часу на цьому місці працював екскаватор.

Заступник Генпрокурора Микола Голомша повідомив у вівторок, що місце, де знайшли фрагменти черепа, вказав заарештований екс-генерал-лейтенант Олексій Пукач.

В ефірі «5 каналу» Микола Голомша також зазначив, що інформація про те, чи назвав Олексій Пукач прізвища замовників убивства Георгія Гонгадзе, є таємницею слідства. Саме так він відповів на заклик Міжнародної федерації журналістів терміново назвати організаторів убивства Георгія Гонгадзе.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG