Доступність посилання

ТОП новини

Вiдповiдь Росії щодо дипломатів є радянською практикою – Огризко


Перший заступник секретаря Ради нацiональної безпеки та оборони України, екс-голова МЗС Володимир Огризко називає «радянською практикою» вiдповiдь росiйської сторони на дiї України стосовно росiйських дипломатiв.

«Не можна порiвняти те, що вiдбувається в дiяльностi цих росiйських так званих дипломатiв, з тим, що сьогоднi намагаються у вiдповiдь вислати з Росiї двох дипломатiв, якi жодним чином не порушили жодного положення Вiденської конвенцiї. Тобто це така собi давня, радянська, совкова, махрова практика реакцiї на абсолютно законнi дiї держави», – сказав Огризко.

За його словами, схожi скандали були свого часу i в провiдних країнах Європи. «Тобто країна, яка висилає шпигунiв, дiє вiдповiдно до Вiденської конвенцiї. У вiдповiдь висилають абсолютно безневинних дипломатiв, якi роблять свою справу», – зазначив перший заступник секретаря РНБО.

У цiй ситуацiї, за його словами, Українi слiд продовжувати дотримуватися норм Вiденської конвенцiї i забороняти на територiї країни дiяльнiсть тих людей, якi «пiд прикриттям дипломатичного статусу займаються не дипломатичною діяльністю».

«Проте, водночас, слiд розумiти, що це, безумовно, матиме вiдповiдну реакцiю iншої сторони», – наголосив Огризко.

Вчора МЗС Росії повідомило, що симетрично відповідає на дії України щодо двох російських дипломатів і пропонує українськiй сторонi достроково завершити мiсiю генерального консула України в Санкт-Петербурзi i одного з радникiв Посольства України в Москві.

МЗС України вивчає рішення Росії щодо українських дипломатів

Росiйська сторона офiцiйно повiдомила Мiнiстерству закордонних справ України про можливе вислання українського генерального консула в Санкт-Петербурзi i радника посольства в Москвi. В українському вiдомствi цю ситуацiю зараз вивчають. Про це повiдомив тимчасовий виконувач обов’язкiв мiнiстра закордонних справ України Юрiй Костенко.

За його словами, Україна дiяла щодо росiйських дипломатiв з огляду на порушення ними положень Вiденської конвенцiї 1961 року. У свою чергу, росiйська сторона не повiдомила українськiй про якi-небудь порушення з боку українських дипломатiв, зазначив Костенко.

«Про це ми не маємо нiякої iнформацiї. В iнформацiї, яку ми отримали, звинувачень немає. Завжди буває так у дипломатичнiй практицi, що це як вiдповiдь без будь-яких пояснень», – сказав тимчасовий виконувач обов’язкiв мiнiстра закордонних справ України.

Москва «зробила подання» послу України в Росії

Росiя симетрично реагує у вiдповiдь на рiшення української влади достроково завершити дiяльнiсть двох росiйських дипломатiв в Українi, повiдомили в МЗС Росії.

За повідомленням, вчора послу України в Москвi Костянтину Грищенку «зробили подання у зв’язку з недружнiми дiями української влади стосовно двох дипломатичних представникiв Росiї в Українi: генерального консула в Одесi та старшого радника росiйського посольства, яким було запропоновано завершити свою мiсiю в Українi».

«Незважаючи на те, що рiшення стосовно генерального консула Росiї українська сторона «припинила», росiйська сторона розцiнює акцiю офiцiйного Києва як вiдверто антиросiйський крок, що завдає збитків розвитку вiдносин мiж Росiєю та Україною», – йдеться в повiдомленнi.

Послу України повiдомили, що росiйська сторона пропонує українськiй сторонi достроково завершити мiсiю генерального консула України в Санкт-Петербурзi i одного з радникiв посольства України в Москві, повідомили в російському МЗС.

При цьому рiшення росiйської сторони стосовно генерального консула України в Санкт-Петербурзi з урахуванням принципу взаємностi також буде призупинено, йдеться в повiдомленнi.

Ранiше деякі ЗМІ повiдомляли, що українське МЗС висунуло вимогу, щоб старший радник російського посольства Володимир Лисенко, що опікується питаннями Чорноморського флоту, до 29 липня залишив Україну.

Офіційно в МЗС України цього не підтверджували.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG