Доступність посилання

ТОП новини

«Дженерал Моторз» звільняє тисячі робітників


Штаб-квартира General Motors у Детройті, штат Мічиган.
Штаб-квартира General Motors у Детройті, штат Мічиган.

Нью-Йорк – У Сполучених Штатах автомобільний концерн «Дженерал Моторз», що прагне знову стати на ноги після тимчасового банкрутства, звільняє тисячі робітників.

Керівники «Дженерал Моторз», донедавна – найбільшого у світі виробника автомобілів – пояснюють, що необхідність скорочення штатів обумовлена планом відродження колишнього автомобільного велетня. План розроблено під егідою Білого дому.

Уряд позичив «Дженерал Моторз» 50 мільярдів доларів за умов здійснення структурної реформи. За планом, компанія повинна зачинити понад дюжину заводів, звільнити не лише тисячі рядових працівників, але й 35 відсотків менеджерів. 1 серпня компанія звільнила 6 тисяч погодинно оплачуваних робітників. Залишилося 48 тисяч таких відрядників, але за планом до кінця року робітничий контингент має скоротитися до 40 тисяч 500. Отож, звільненню підлягає ще 7500.

Дайяна Трембли, віце-президент «Дженерал Моторз» з питань взаємин з працівниками – є й така посада – опублікувала з цього приводу заяву, де, зокрема, стверджує, що нове масове звільнення є «одним з дуже важких, але необхідних заходів з тим, щоб забезпечити компанії довготермінову життєздатність і успіх. З цією метою ми мусимо рішуче скоротити нашу робочу силу у Сполучених Штатах, як відрядно оплачуваних працівників, так і тих, хто на усталеній зарплатні».

Звільнення тисяч робітників – компенсація та допомога по безробіттю

За період від 2006-го року компанія «Дженерал Моторз» звільнила 66 тисяч робітників-відрядників. Але треба підкреслити, що без засобів до існування нікого не залишають. Частину людей достроково відправили на пенсію, а іншим виплатили компенсацію, залежно від стажу праці та умов звільнення, від 20 до 115 тисяч доларів. Причому більшу суму давали тим, хто отримавши від компанії пенсію, відмовився від додаткових пільг, належних за умовами колективного контракту «Дженерал Моторз» із профспілкою.

Як повідомила у телевізійному інтерв’ю Шеррі Чілдерс Ерб, представниця компанії, найближчим часом буде проведено зустріч з Об’єднаною профспілкою автобудівників. Вони домовлятимуться про порядок скорочення 7 тисяч 500 робітників до кінця поточного року.

«Декого доведеться звільнити, декому запропонуємо робочі місця на інших підприємствах «Дженерал Моторз». Але ми, на жаль, не зможемо працевлаштувати всіх бажаючих робітників», – каже місс Чілдерс Ерб. Звільнені отримають грошову компенсацію.

Контракт компанії з Об’єднаною профспілкою автобудівників передбачає, що звільнені робітники-відрядники отримають більшу частину компенсації у вигляді поєднання державної допомоги по безробіттю і додаткових виплат від «Дженерал Моторз». Допомога по безробіттю в Америці надається кожним штатом окремо і становить пересічно від 1300 до 1730 доларів на місяць. Допомогу звичайно надають на півроку, але нині, за умов економічної кризи, продовжують надавати до року й довше.

(Нью-Йорк – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG