Доступність посилання

ТОП новини

«Кримська світлиця» повертається до читачів


Сімферополь – Черговий номер єдиної в автономній республіці масової україномовної газети «Кримська світлиця», який через брак коштів, не вийшов вчасно з друку, у вівторок побачив світ. Як повідомили Радіо Свобода в редакції видання, це стало можливим завдяки допомозі спонсорів. Минулої п’ятниці газета, що в автономній республіці видається Міністерством культури і туризму України, призупинила всій вихід.

Головний редактор «Кримської світлиці» Віктор Качула повідомив, що газета не вийшла друком вперше за 17 років її існування. За його словами, з квітня Міністерство культури припинило фінансування тижневика, посилаючись на економічну кризу і брак коштів у Державному бюджеті. Віктор Качула також розповів, що газета має борг за оренду приміщення, за телефонний зв'язок та інтернет.

Тижневик «Кримська світлиця» виходить у Сімферополі з 1992 року, її разовий наклад – близько 3 тисяч примірників. З 2008 року до числа її співзасновників увійшло Міністерство культури і туризму України, а видавцем стало Газетно-журнальне видавництво Мінкультури. Відтоді фінансування газети проводиться з Державного бюджету України. Після фінансових негараздів минулих років редакція запрацювала стабільно, почала зростати кількість передплатників.

«Світлиця» – більше, аніж просто газета

За словами Віктора Качули, після того, як газета не вийшла, до редакції почали звертатися її читачі і прихильники, пропонуючи свою допомогу. Один з давніх друзів «Кримської світлиці» кримський бізнесмен і громадський діяч Володимир Кунцов й оплатив друк призупиненого числа газети і воно у вівторок таки вийшло з друку. А після того, як про невихід газети повідомило багато мас-медій, в тому числі і Радіо Свобода, представники Мінкультури України таки звернули увагу на цю проблему. Віктор Качула каже, що йому пообіцяли, що уже в середу «Кримська світлиця» отримає частину заборгованих коштів.

Крім, власне, тижневика «Кримська світлиця», редакція видає дитячий щомісячник «Джерельце» – без підтримки держави. Також організовує фестивалі української авторської пісні, конкурси для учителів, для дітей, різноманітні культурницькі заходи у школах і вишах. Кримський аналітик Андрій Іванець каже, що «Кримська світлиця» – більше, аніж просто газета. В автономній республіці вона стала справжнім українським духовно-патріотичним осередком.

За його даними, в Криму з бюджетів різних рівнів підтримується видання близько 30 російськомовних видань, 3 газети для кримських татар і лише 2 періодичні видання українською мовою – «Кримська світлиця» і додаток до парламентської газети «Кримскіє ізвєстія» - «Кримський діалог», який на 4 сторінках виходить 1 раз на місяць.

(Сімферополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG