Доступність посилання

ТОП новини

До Севастополя прибули кораблі «Блексіфору»


Прапори причорноморських країн у Севастополі під час минулорічної активації «Блексіфор», архівне фото
Прапори причорноморських країн у Севастополі під час минулорічної активації «Блексіфор», архівне фото

Севастополь – Кораблі міжнародного оперативного з’єднання «Блексіфор», які кілька днів тому вийшли з болгарського порту Варна, сьогодні зранку зайшли до Севастопольської бухти і пришвартувалися до Куриної стінки на Північній стороні. Тут вони перебуватимуть 4 доби, а далі підуть до Новоросійська (Росія). Традиційні відвідини одного з грузинських портів цього разу не заплановані.

Чорноморська група військово-морського співробітництва «Блексіфор» була створена 2001 року, і до її складу входять кораблі, що представляють військові флоти Болгарії, Грузії, Росії, Румунії, Туреччини та України. Цілі «Блексіфору» – військово-морська співпраця та обмін досвідом, участь у гуманітарних місіях, боротьба з тероризмом, пошук і порятунок жертв морських катастроф, протимінні операції, дії для захисту природного довкілля.
Кораблі військово-морських сил причорноморських країн у Севастополі під час минулорічної активації «Блексіфор», архівне фото

Двічі на рік відбувається так звана активація «Блексіфору» – збір і переходи кораблів до портів Причорномор’я. До нинішнього складу з’єднання входять фрегат «Смели» (ВМС Болгарії), який став флагманом «Блексіфору» і де розміщений оперативний штаб, великий десантний корабель «Цезарь Куніков» (Чорноморський флот Росії), корвет «Контр-адмірал Мачелларіу» (ВМС Румунії), фрегат «Барбарос» (ВМС Туреччини). Від Військово-морських Сил України в нинішній активації міжнародного з’єднання бере участь корабель управління «Славутич».

Під час переходу морем із Варни до Севастополя кораблі «Блексіфору» провели низку спільних навчань. Згідно з планом проведення активації, у Севастополі пройдуть спільні тренування зі зв’язку, низка протокольних заходів. Моряки також візьмуть участь у спортивних змаганнях і побувають на екскурсіях.

Виклик для «Блексіфору»: як співпрацювати після війни?

До серпня наступного року Чорноморською групою військово-морського співробітництва «Блексіфор» командуватиме представник ВМС Болгарії, командир військово-морської бази Бурґас контр-адмірал Ґеорґі Мотев, якому у Варні минулими вихідними передала командування українська сторона.

А головна складність і минулої активації під командуванням України, і нинішньої під командуванням Болгарії – у відсутності грузинського корабля. Під час минулорічного російсько-грузинського військового конфлікту Чорноморський флот Росії знищив кілька плавзасобів та інфраструктуру ВМС Грузії. І це підірвало головну ідею «Блексіфору» – утвердження принципів довіри між військовими моряками регіону. Яка ж довіра між сторонами, які не так давно воювали і зараз перебувають лише у стані перемир’я?

Втім, українському командуванню «Блексіфору» все ж вдалося залучити грузинську сторону до активацій з’єднання, правда, лише на рівні участі офіцерів. Важливо, що Чорноморську групу військово-морського співробітництва вдалося зберегти. Повернення ж грузинських кораблів, як вважають військові експерти, слід очікувати не стільки після відновлення ВМС Грузії, скільки після остаточного примирення Росії і Грузії.

(Севастополь – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG