Доступність посилання

ТОП новини

Російська розвідка в Чехії виявилася занадто активною


Керівник МЗС Росії Сергій Лавров назвав дії Чехії «недружніми»
Керівник МЗС Росії Сергій Лавров назвав дії Чехії «недружніми»

Прага – У Чехії в розпалі чесько-російська дипломатична війна. Двоє дипломатів Посольська Росії в Чеській Республіці змушені покинути Чехію. Причина, за твердженням чеської сторони, – діяльність, що є несумісною зі статусом дипломата, іншими словами – надто активна розвідувальна діяльність російських спецслужб на чеських теренах. Росія відповіла аналогічно: вже найближчим часом із Росії мають виїхати двоє чеських дипломатів.

Історія з активною діяльністю російських спецслужб у Чехії тягнеться ще з 2007 року. Тоді чеська BIS (Служба безпеки Чехії) звернула увагу на те, що російська розвідка в Чехії намагається вплинути на громадську думку, щоб викликати опір будівництву радара США в Чехії. Тоді також мовилось про те, що розгалужена російська шпигунська мережа робить спроби отримати економічну інформацію й проникнути в чеське політичне середовище.

Із оприлюдненої цими днями інформації випливає, що історія має продовження. За висновками чеських спецслужб, зараз у Посольстві Росії в Чехії і в консульствах у Карлових Варах і Брно працюють десятки розвідників. Протягом останніх років їхня кількість збільшилась.

Вислати з Чехії двох російських дипломатів – це радикальний крок чеської сторони. Однак більшість чеських аналітиків вважає його виваженим.

«Російські дипломати (визначення «дипломатів» я б узяв у лапки) лише здобували інформацію про те, як відбувається підготовка до зведення американського радара, їх також цікавила політична ситуація навколо цього, – зазначає празький політолог Любош Палата. – Російські розвідники почали прямо впливати на чеську громадську думку. З тим у чеському середовищі рахувались. Навіть мовилось про те, що російська сторона через різні підставні фірми стоїть за рухом проти будівництва радара, який несподівано тут з’явився. Цих активістів було чути, але постало велике запитання: звідки вони беруть гроші на свою діяльність?», – розповів Палата.

«Активність спецслужб Росії до нас підвищена»


Нинішня чеська преса пише про те, що тиск на формування громадської думку в Чехії, особливо стосовно будівництва радара, вийшов за прийнятні межі. Зрештою, увага до Чехії з боку російської розвідки має давню традицію, вважає аналітик столичних «Лідових новін» Петр Пешек.

«Інтерес Росії до цього географічного простору датується ще часами царської Росії, цей інтерес вона має й далі: чи то економічний, чи політичний, чи до Чехії як до буферної зони, – каже він. – Достатньо придивитись до розмірів їхніх посольств (маю на увазі кількість працівників у посольстві і в консульствах). Тобто, поза сумнівом, активність спецслужб Росії до нас підвищена».

Російська сторона кроки Чехії вважає недружніми. «Черговою провокацією» назвав їх російський міністр закордонних справ Сергій Лавров.

За останніми повідомленнями, Росія у відповідь також вишле двох чеських дипломатів.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG