Доступність посилання

ТОП новини

Польські та німецькі церковні ієрархи закликають Європу до єднання та примирення


Варшава – Із обох боків польсько-німецького кордону лунає заклик спільно будувати майбутнє Європи в ім’я прощення колишніх провин двох народів. І для німців, і для поляків взаємопрощення кривд, заподіяних у період Другої світової війни, виявилось складним процесом, оскільки, за даними Польського Інституту національної пам’яті, до 1945 року від рук нацистів загинуло близько 6 мільйонів громадян Польщі різних національностей, зокрема, євреїв. І ось напередодні 70-ї річниці від початку Другої світової війни представники польської та німецької церков оприлюднили спільну заяву із закликом до єднання та примирення.

Заява польських та німецьких єпископів, яку нещодавно одночасно оприлюднили в Польщі та Німеччині, має бути символічним завершенням процесу примирення між поляками та німцями. Процес цей започаткували 44 роки тому. Саме тоді, всупереч політиці комуністичної влади «народної Польщі», уперше від церковних ієрархів обох країн пролунали слова: «Прощаємо та просимо прощення».

Від того часу відбулось багато змін на політичній карті Європи, а поляки та німці вже не як ідейні вороги, а як сусіди та співробітники опинились у межах Євросоюзу.

Виходячи з цього, духовні провідники закликають поляків та німців пам’ятати про історичні факти, інтенсивніше будувати спільне майбутнє.

«Європі, як і світові, потрібне свідоцтво про поєднання двох націй. Ми нині у європейському домі говоримо в один голос із німецьким народом. Отож ми маємо передати Європі певні ідеї, також спільно зможемо вирішувати наболілі проблеми – і представники суспільства, і представники церковних структур», – сказав член робочої польсько-німецької групи єпископів Віктор Скворц.

«Співпрацювати на благо кожної окремої сім’ї»

Заяву з приводу 70-ої річниці від початку Другої світової війни одночасно оприлюднили в польському монастирі у місті Ченстохова та в Бонні – колишній столиці Федеративної Республіки Німеччини.

Документ підписали голови єпископатів Польщі та Німеччини Юзеф Міхалік та Роберт Цолліч.

«Навіть коли вина є нерівною з обох боків, нині ми одностайно заявляємо: прощаємо та просимо прощення», – пояснив суть заяви єпископ Віктор Скворц.

Польські церковні ієрархи зауважують, що напередодні річниці від початку Другої світової війни різні політичні сили намагаються на тлі цього історичного факту проводити політичні ігри.

Ці сили піддав критиці голова єпископату польської Римо-Католицької Церкви Юзеф Міхалік.

«Нині триває суперечка з приводу того, як пояснювати окремі історичні факти. Бачимо, як комусь хочеться привласнити історію Другої світової війни», – каже Міхалік.

Церковні ієрархи пишуть у заяві, серед іншого, про те, що в нинішній час треба усім нам дивитись уперед, а у стосунках європейських народів треба тісніше і постійно співпрацювати на благо кожної окремої сім’ї.
XS
SM
MD
LG