Доступність посилання

ТОП новини

Чого очікують поляки від приїзду Путіна в день 70-річчя від початку війни


1 вересня 1939 року. Так починалося вторгнення Німеччини до Польщі.
1 вересня 1939 року. Так починалося вторгнення Німеччини до Польщі.

Варшава – У Ґданську відкрилася виставка, присвячена історії Другої світової війни. Її має відвідати, зокрема, російський прем’єр Володимир Путін, який 1 вересня приїде до Польщі на запрошення польського керівництва. 70-та річниця від початку війни і підписання таємного радянсько-німецького пакту про розподіл сфер впливу в Європі викликали нову хвилю дискусій про значення цих подій, яку навряд чи зможе оминути Путін у Польщі. Свою точку зору з цього приводу Радіо Свобода висловив варшавський історик із Національного інституту пам’яті Антоні Дудек.

Анна Замейц

– Кілька років тому в інтерв’ю словацькому радіо Путін заявив, що пакт Молотова-Ріббентропа був історично необхідним як реакція на Мюнхеньку угоду, що дала змогу Німеччині анексувати Чехословаччину. Про що свідчить такий підхід?


– Такі заяви показують: Путін належить до тих політиків, які виправдовують пакт і розглядають сьогоднішню Росію як наступницю Радянського Союзу. Путін може і не бути прихильником ортодоксальної доктрини марксизму-ленінізму, але він підтримує ту частину радянської традиції, яка покладається на поширення впливу, експансію і завоювання. До певної міри (хоча, на щастя, менше та іншими способами), Путін усе ще намагається поміряти сталінські чоботи. І поїздка Путіна до Польщі 1 вересня цього не змінить.

– Яких заяв варто очікувати від Путіна у Польщі 1 вересня?

– Він може піти двома шляхами. Може зробити жест у бік поляків і взагалі не згадувати про пакт, натомість говорити про радянсько-польське братерство в роки Другої світової війни, яке також є історичним фактом. Або, якщо він захоче представити Росію як жорсткого гравця, якому поляки ніколи нічого не зможуть нав’язати, то висловиться приблизно так само, як в інтерв’ю словацькому радіо.

– Путін у Ґданську збирається відвідати виставку, присвячену Другій світовій війні. На одній із фотографій зображено Молотова і Ріббентропа, які підписували пакт. Чи варто очікувати коментаря від російського лідера?

– Та він може пройти повз і не звернути на цю фотографію ніякої уваги. Інша справа, якщо таке запитання йому поставлять на прес-конференції. Ця фотографія – свідоцтво історичного факту. Навіть Путін не ставить його під сумнів. Гадаю, що для нинішньої Росії, в якій досі Путін фактично перебуває при владі, ключове питання – це питання відносин із Польщею. Зрозуміло, що історичні аспекти тут дуже важливі. Можливо, Путін і зробить крок назустріч, але вже точно не тому, що йому так подобається Польща. Можливо, він захоче показати Берліну, Парижу і Лондону, що поляки не мають рації, коли нарікають на російську політику. Але те, що Путін думає насправді, сказати легко: він дотримується жорстких поглядів.

–Чи повинна Росія попросити вибачення в Польщі за підписання пакту Молотова-Ріббентропа?

– Якщо Росія захоче увійти до лав цивілізованих держав, то це не питання публічних вибачень, а питання виплати відшкодування багатьом державам, які постраждали від політики Радянського Союзу. Якщо Росія – правонаступниця Радянського Союзу, то це поширюється не лише на крісло в Раді безпеки ООН та колишню радянську власність за кордоном. Росія також повинна нести відповідальність за злочини, які скоїв радянський режим. Порівняйте Росію та Німеччину й побачите величезну різницю. Німці виплатили величезні повоєнні репарації. Та навіть при цьому дехто каже: цього замало.
XS
SM
MD
LG