Доступність посилання

ТОП новини

Іслам стає обов’язковим для вивчення у школах Таджикистану


Tajikistan - A blackboard with a lesson on Qoran in new religion-secular school opened recently in Dushanbe, 05May2009
Tajikistan - A blackboard with a lesson on Qoran in new religion-secular school opened recently in Dushanbe, 05May2009

Прага – Від 1 вересня у школах Таджикистану, першої з республік Середньої Азії, вводиться до обов’язкової програми навчання новий предмет: «Знання Ісламу». Дехто бачить у цьому намагання влади посилити контроль за релігією у зв’язку з посиленням впливу неофіційних шкіл і медресе. Окремі релігійні діячі Таджикистану критикують такі дії уряду і закликають вивчати в школах не просто іслам, а Коран.

Учні шкіл Таджикистану вивчатимуть іслам як своєрідний курс релігієзнавства. У восьмих класах середніх шкіл цьому предмету буде присвячено по годині на тиждень. Таджикистан став першою з республік Центральної Азії, яка ввела у школах такий курс. Спостерігачів цікавить, як можуть відреагувати на це інші країни регіону. У самому ж Таджикистані немає згоди між ісламськими клерикалами і державними чиновниками, хто ж має викладати цей курс учням і чого конкретно треба навчати молодь за цим курсом.

Приблизно 400 таджицьких вчителів літератури і викладачів історії пройшли спеціальну підготовку з квітня цього року, щоб викладати з нового навчального року «Знання Ісламу». Так вирішило Міністерство освіти країни. Але деякі релігійні лідери вважають, що такі викладачі не здатні навчати знанням про іслам і що це є справою ісламських клерикалів та тих, хто має дипломи Ісламських університетів.

Один із авторів підручника, колишній голова державного комітету у справах релігії Саїд Ахмадов зазначає: «Тут має бути комбінація двох підходів. Світські науковці, які спеціалізуються в релігієзнавстві, котрі втягнуті у цю роботу. І поряд з ними ісламські клерикали, які дистанціюються від фанатизму, вони також мають таке право – викладати цей предмет. Однак ця робота не повинна сприяти екстремізму та вихованню фанатизму серед учнів, бо це призвело б до нових конфліктів та зіткнень».

Влада активно бореться з радикальним ісламом

Влада Таджикистану докладає зусиль до боротьби із радикальним ісламом, представники якого тримають під контролем частину населення через незареєстровані приватні школи і медресе. І в уряді визнають, що викладання ісламу в школах запроваджене лише з метою, щоб учні «не шукали інформацію про їхню релігію в іншому місці». Відомо, що влада Таджикистану жорстоко переслідує численні медресе в Душанбе, які проповідують релігійний екстремізм. Сотні мечетей, які не мали офіційних дозволів на функціонування, були закриті владою.

Частина ісламських клерикалів різко критикує владу за «не вірне трактування ісламу і перекручення ісламських фактів» у таджицьких підручниках історії. Так, лідер Партії ісламського відродження з півдня Таджикистану Ходжі Кваландер Садріддінзода у розмові з Радіо Свобода зауважив: «Влада прикидається, коли заявляє про дії на користь ісламу і каже при цьому: «Ми викладаємо нашу релігію в школах». Немає ніякої потреби в спеціальному підручнику з Ісламу. Якщо вони дійсно хочуть викладати Іслам, то вони мають включити Коран чи вчення пророків до шкільних програм. Це так просто».

Місцеві експерти не бачать у викладанні ісламу в школах Таджикистану якоїсь загрози і вважають це частиною інформаційної, культурницької підготовки молоді.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG