Доступність посилання

ТОП новини

Робота парламенту почалась із блокування


Депутати Партії регіонів під час пленарного засідання Верховної Ради України, 1 вересня 2009 року.
Депутати Партії регіонів під час пленарного засідання Верховної Ради України, 1 вересня 2009 року.

Київ – Зустрілися, поговорили, заблокували трибуну, розійшлися. За таким сценарієм відбувалося у вівторок засідання Верховної Ради. До блокування вдалися представники Партії регіонів після того, як парламент знову відхилив їхній законопроект про підвищення соціальних стандартів. Чому парламентарії знову не змогли домовитися, і що реально може змусити народних обранців працювати?

Перший день після канікул – результат нульовий. Верховна Рада не спромоглася ухвалити жодного рішення. Спочатку парламентарі ніяк не могли узгодити порядок денний, ну а потім провалили законопроект регіоналів про підвищення соціальних стандартів, у якому передбачалося підвищення прожиткового мінімуму до 808 гривень. Після цього представники Партії регіонів заблокували трибуну парламенту.

Наступне засідання спікер Володимир Литвин призначив на наступний тиждень. Проте Блок Юлії Тимошенко наполягає, щоб воно відбулося у п’ятницю. Заступник керівника фракції Андрій Кожемякін повідомив Радіо Свобода, що БЮТ зібрав для цього необхідну кількість підписів, і відповідна постанова уже зареєстрована у Верховній Раді.

Збільшення соціальних стандартів на перспективу

Бютівці заявляють, що готові обговорювати питання підвищення соціальних стандартів. Але ні за який законопроект щодо цього голосувати не планують, а хочуть, щоб це питання було включене в бюджет на наступний рік.

«Там буде все збалансовано. Там не буде зайвих фінансових цукерок, які наші опоненти зараз намагаються влаштувати псевдо популістським методом для українського народу під час кризи. Соціальні стандарти будуть підвищені у новому бюджеті, але не настільки, скільки вони пропонують у своєму бюджеті», – зауважив Кожемякін.

Продовження блокування можливе

Представники ж Партії регіонів далі наполягають, що підвищувати соціальні виплати потрібно цього року. У який спосіб ухвалювати це рішення, вони готові обговорювати. Проте, якщо домовитися не вдасться, не виключено, що трибуну заблокують і в п’ятницю, зазначає Радіо Свобода представник цієї політичної сили Владислав Лук’янов.

«Я не виключаю такого розвитку подій, – каже регіонал. – Але ми б не хотіли закривати двері для переговорів і пошуку домовленостей та компромісного рішення. Не можна казати людям, що ми вам не підвищуємо заробітну плату, доки ви не оберете Президента».

Домовленості по інтересах

Тож чи вдасться народним обранцям домовитися до п’ятниці, і чи варто очікувати хоч якоїсь роботи? На думку політолога Володимира Фесенка, до президентських виборів трибуна Верховної Ради використовуватиметься як передвиборний майданчик. У цей період представникам двох найбільших парламентських фракцій навряд чи вдасться порозумітися щодо соціальних законопроектів, їхні домовленості торкатимуться лише рішень, які матимуть спільний інтерес, зауважив Фесенко.

«Я не виключає, що у разі голосування питання про подолання президентського вето на закон про всеукраїнський референдум, інтереси БЮТ і Партії регіонів можуть збігатися. І, відповідно, вето можна подолати, – зазначає Фесенко. – Але, коли йдеться про голосування тих чи інших соціальних ініціатив, які можна використати у пропагандистських цілях, під час виборчої кампанії, то у даному випадку не варто очікувати результативного голосування».

А от за словами Володимира Литвина, конструктивної роботи від цього парламенту не варто очікувати навіть після президентських виборів.

«Після завершення президентських виборів при такому підході Верховна Рада не буде введена у нормальне річище, і всі звернення, заяви і потуги, що хтось прийде, поставить, і будуть працювати, нічого не буде. Переконувати треба аргументами, а не тиском», – заявив спікер.

До президентських виборів в Україні лишилося менш ніж півроку. Офіційно ж передвиборна кампанія має стартувати всередині жовтня.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG