Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко: кризу в парламенті можна подолати саморозпуском


Якщо у Верховній Раді немає реальної більшості, й нову коаліцію створити неможливо, парламент повинен саморозпуститися, заявляє Президент Віктор Ющенко.

Про це глава держави сказав після зустрічі з головою Верховної Ради Володимиром Литвином у середу, повідомляє прес-служба Президента.

«Сьогодні в українському парламенті більшості немає. Те, що ми маємо в українському парламенті, не забезпечує ухвалення 226 голосами якого-небудь закону. Це парламентська криза, яка виникла внаслідок ігнорування базисних основ української Конституції», – заявив Ющенко.

Президент допустив, що нинішня ситуація у Верховній Раді вигідна двом політичним силам. «Насправді український парламент давно перестав бути центром ухвалення політичних рішень. Політика в стінах національного парламенту давно вже формується за його кулісами. Це інтриги двох політичних сил. По суті, це інтриги двох людей», – заявив Президент.

Ющенко закликав керівника уряду та лідера опозиції діяти публічно, що може допомогти парламенту вийти з кризи, в якій він перебуває постійно.

Вчора, 1 вересня, Верховна Рада розпочала свою 5-ту сесію. Після урочистого відкриття парламент зміг затвердити тільки порядок денний сесії і не ухвалив жодного законодавчого акту.

Робота парламенту була заблокована депутатами від фракції Партії регіонів після того, як Верховна Рада відмовилася підвищити соціальні стандарти.

********
Парламент має провести позачергове засідання 4 вересня

Позачергове засідання Верховної Ради України має розпочатися о 10:00 в п’ятницю, 4 вересня, повідомляє Інформаційне управління апарату парламенту.

Засідання ініціювали 152 депутати.

Раніше фракція БЮТ повідомила, що зібрала 150 підписів депутатів, необхідних для проведення позачергового засідання парламенту, на якому ця політична сила пропонує розглянути пакет законопроектів із розвитку місцевого самоврядування.

Янукович: Верховна Рада працюватиме, якщо ухвалить закон про соцстандарти

Парламент у п’ятницю працюватиме лише в разі ухвалення законопроекту про підвищення мінімальної зарплати і пенсії, заявив лідер Партії регіонів Віктор Янукович. Так він відповів на запитання, чи блокуватиме його партія трибуну на позачерговому засіданні парламенту.

За словами лідера регіоналів, в п’ятницю в парламенті буде зареєстрований новий законопроект про соціальні стандарти.

«Ми робитимемо все для того, щоб добитися ухвалення цього закону... Якщо ми цього не доб’ємося, то ми вважаємо, що така Верховна Рада України народу не потрібна», – сказав Янукович.

1 вересня Верховна Рада відмовилася ухвалити в другому читанні і в цілому законопроект про внесення змін до державного бюджету на 2009 рік – про підвищення розміру прожиткового мінімуму і розміру мінімальної заробітної плати.

За законопроект, на ухваленні якого наполягала фракція Партії регіонів, проголосували 200 народних депутатів із 385, зареєстрованих у сесійній залі. Відразу ж після цього регіонали заблокували трибуну і президію Верховної Ради.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG