Доступність посилання

ТОП новини

У 2009 році грошові перекази заробітчан-мігрантів додому зменшуються


Прага – Незважаючи на глобальну кризу, заробітчани-мігранти відіслали додому минулого року рекордну суму. Про це йдеться у новому звіті ООН. Але після неухильного зростання упродовж останніх 8 років, масштаби грошових переказів мігрантів сьогодні падають, і тому міжнародні фахівці очікують їх скорочення на 5-8 відсотків. Що це означає?

Незважаючи на те, що минулого року світ поринув у фінансову кризу, для заробітчан-мігрантів це був час піку в масштабах їхніх грошових переказів додому. Новий звіт комітету ООН із торгівлі та розвитку про міграційні процеси свідчить, що заробітчани вислали додому в 2008 році понад 300 мільярдів доларів готівки. Це майже на 10 відсотків більше, ніж попереднього, 2007 року. Це сталося тому, що економічний спад впливає на ці процеси із певним запізненням.

Так вважає один із авторів звіту ООН Детлеф Котте. Він каже, що минулорічний рекорд у багато в чому пояснюється активністю мігрантів із двох великих країн – Індії та Бангладеш, які працюють у країнах Перської затоки і заробили більше завдяки високим цінам на нафту в першій половині минулого року.

Але тепер ситуація змінилася. За прогнозами авторів звіту ООН, сума переказів упаде на 5-8 відсотків. А в Європі і Середній Азії цей показник буде ще вищим – близько 10 відсотків. «Головні адресати у цьому регіоні – Росія та Україна, мається на увазі щодо частки грошових переказів в економіці. Для Таджикистану грошові перекази складають понад 30 відсотків його ВВП. У Молдові – 25 відсотків. Також багато переказів іде до Казахстану. Ці країни першими відчують на собі спад грошових надходжень», – каже Детлеф Котте.

Українські мігранти надсилають до 3,5 мільярда доларів

Варто додати, що за оцінками українських експертів, українські мігранти надсилають рідним щороку в середньому до трьох з половиною мільярдів доларів. Так, у 2008 році в одну Чернівецьку область надійшло переказів від заробітчан на понад 130 мільйонів доларів і понад 40 мільйонів євро. Це у півтора раза перевищило річний бюджет цієї області України.

Автори звіту ООН вважають, що головна причина спаду грошових надходжень від мігрантів – криза в галузях, традиційних для заробітчан – у будівництві, сфері послуг. Детлеф Котте зазначає, що спад грошових переказів мігрантів триватиме й у 2010 році, бо відновлення економік буде повільним і безробіття зростатиме.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG