Доступність посилання

ТОП новини

«Велика двадцятка» обіцяє допомагати економіці до її повного одужання


Лондон, 4 вересня 2009 (RadioSvoboda.Ua) – Міністри фінансів і голови центральних банків Групи 20 розвинутих країн і держав зі значним економічним потенціалом, зібралися на дводенну зустріч у британській столиці, щоб обговорити подальші кроки для протидії найгіршій фінансовій кризі від часів Великої депресії.

Коли Група двадцяти зустрілася на найвищому рівні у квітні цього року, світ був у самому розпалі рецесії. Нині ж перспективи світової економіки виглядають значно краще. Фондові біржі пожвавішали, і в деяких країнах знову почалося економічне зростання. Проте міністри фінансів, що зібралися у Лондоні, залишаються обережними і не поспішають оголошувати перемогу. Вони наголошують, що нинішню політику державної підтримки банків слід наразі залишити чинною. Гарантувати, що процес одужання є незворотнім не можна, тож жоден уряд не може собі дозволити розслабитися. Про це, зокрема, казав сьогодні міністр фінансів Великої Британії Алістер Дарлінґ. Також на порядку денному –обмеження грошових винагород банкірів, фінансове регулювання та міжнародна інституційна реформа.

В усьому винні банки?

По тому, як у намаганні подолати кризу центробанки країн світу знизили до рекордного рівня ставки банківського відсотка і влили до економіки трильйони доларів, міністрам фінансів у Лондоні також захотілося показати, що мають скоординовану стратегію виходу зі стану дотування коштом платників податків. Безробіття росте, виборчі рейтинги урядів падають, тож їм потрібно знайти когось винного. І схоже, що роль винних відводиться банкам. Напередодні Велика Британія, Франція та Німеччина висунули пропозиції, покликані відохотити банки виплачувати надмірні бонуси своїм працівникам. Часто прагнення таких бонусів змушувало банкірів іти на великі ризики, у чому багато фахівців вбачають причину нинішньої кризи.

На потребі зосередитися на обговоренні обмежень виплати бонусів банкірам на лондонській зустрічі наголосив, зокрема, прем’єр-міністр Великої Британії Ґордон Браун: «Люди одержують бонуси, не роблячи нічого такого, що мало б цінність на довший період. Дехто одержує бонуси, навіть коли банк переживає фінансові проблеми, а дехто одержує бонуси, що становлять настільки велику частку обороту компанії, що це являє собою ризик для клієнтів цього банку. Тож ми хочемо, щоб були правила щодо цього. І ми пропонуємо, щоб було запроваджено спільні міжнародні правила, крім наших британських, можна було дати собі раду з цією проблемою».

Є пропозиції запровадити відтермінування в часі банківських бонусів, щоб відвернути дії банкірів, які можуть принести користь на короткий термін, але бути збитковими у майбутньому. Відтермінування дало б можливість заднім числом позбавляти бонусів, якщо згодом операція виявиться збитковою. Очікується, що конкретні заходи щодо бонусів будуть готові до саміту Великої двадцятки у Піттсбурґу цього місяця.

Також на порядку денному – забезпечення міжнародних фінансових інституцій на кшталт МВФ всіма ресурсами, які були обіцяні у розпал кризи на квітневому саміті. На сьогоднішній зустрічі обговорювали шляхи реформування МВФ та Світового банку, щоб краще відобразити появу нових економічних потуг. Представники Бразилії, Індії, Китаю та Росії проводять окрему зустріч в кулуарах для узгодження позицій з цього приводу.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG