Доступність посилання

ТОП новини

Іракський журналіст, який кинув черевики в президента Буша, вийшов із тюрми


Іракського журналіста Мунтадера аз-Зейді (ліворуч) зустрічає після звільнення його рідний дядько, Багдад, 15 вересня 2009 року.
Іракського журналіста Мунтадера аз-Зейді (ліворуч) зустрічає після звільнення його рідний дядько, Багдад, 15 вересня 2009 року.

Прага – У Багдаді вийшов на волю іракський журналіст, який сидів у тюрмі за те, що минулого року кинув черевики в тодішнього президента Сполучених Штатів Джорджа Буша. Образа киданням черевиком є однією з найтяжчих образ в арабських державах. Повернення Мунтадер аз-Зейді додому і його доля привертають велику увагу мас-медіа. З різних куточків арабського світу журналістові надсилають коштовні подарунки і навіть пропонують руку й серце.

За образу президента Сполучених Штатів Мунтадера аз-Зейді засудили до трьох років ув’язнення. Після оскарження цей термін зменшили до одного року. Зрештою, як пояснюють родичі журналіста, за добру поведінку його звільнили у вівторок, 15 вересня, після 9 місяців перебування за ґратами.

А поки він був у в’язниці, аз-Зейді віддавали почесті та обдаровували. На державному рівні Муаммар Каддафі нагородив аз-Зейді найвищою нагородою Лівії. Колишній працедавець журналіста, до того маловідомий телеканал «Аль-Багдадія» пообіцяв побудувати для підлеглого будинок із чотирма спальнями – як вдячність за славу.

Журналістові також пропонували нову спортивну машину і коня з золотим сідлом. За даними телеканалу «Аль-Багдадія», не вщухають і численні дзвінки від жінок, які пропонують журналістові одружитися. А якийсь багатій із Саудівської Аравії був готовий дати Мунтадеру аз-Зейді 10 мільйонів доларів за черевики, які той кинув в американського лідера. Але їх знищили під час розслідування, бо боялися, що в них може бути вибухівка.

За часів Саддама Хусейна така зневага до влади могла обернутися дуже серйозними наслідками. Це визнає один із перехожих в Багдаді, з яким спілкувався кореспондент іракської редакції Радіо Свобода: «Хіба за часів Саддама хтось би насмілився кинути черевика? Зрозуміло, що ні. Я не задоволений тим, що його випустили, він мав відбути термін до кінця як урок для всіх іракців більше подібного не робити».

На прес-конференції у Багдаді в грудні минулого року Джордж Буш встиг ухилитися від черевика журналіста і пожартував, що це прояв демократії.

Під час прес-конференції Мунтадера аз-Зейді після його звільнення, Багдад, 15 вересня 2009 р.
«Це подарунок від усіх іракців, – прокричав тоді журналіст. – Це прощальний подарунок, ти собако! Це від вдів, сиріт і всіх, кого вбив в Іраку!»

У вівторок уже на власній прес-конференції у Багдаді Мунтадер аз- Зейді пояснив, що таким чином протестував проти, як він сказав, «американської окупації» Іраку після вторгнення 2003 року.

В арабському світі критика знизу незвична

У Мунтадера аз-Зейді відразу з’явилися і послідовники. Один німецький студент кинув черевики у президента Китаю, коли той виступав у британському Кембріджському університеті в лютому цього року. Студент не влучив, а своє рішення пояснив протестом на підтримку демократії. Але цей інцидент не здобув такої широкої підтримки людей, як вчинок іракського журналіста.

Можливо, це пояснюється тим, що пересічні громадяни в арабському світі не мають можливості протистояти своїм лідерам демократичним шляхом. А особиста образа такого впливового політика, як Джордж Буш, виглядає не просто відчайдушною, але й малоймовірною.

До того, як здобути світову славу, 30-річний іракський журналіст жив дуже скромно. У його невеликій квартирі багато книг про політику і релігію арабською й англійською мовами. А на стіні висить портрет революційного лідера Че Ґевари. Колеги Мунтадера аз-Зейді сподіваються, що після виходу з тюрми він не піде ні в політику, ні до конкурентів, а далі працюватиме разом із ними.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG