Доступність посилання

ТОП новини

Листівки у Севастополі закликають російських моряків до повстання проти Кремля


Листівки у Севастополі, які закликають російських моряків до повстання проти Кремля (Фото: агенція НР2)
Листівки у Севастополі, які закликають російських моряків до повстання проти Кремля (Фото: агенція НР2)

Севастополь – У вихідні біля штабу Чорноморського флоту Росії в Севастополі з’явилися листівки із закликами до російських моряків «не воювати з Україною», а «повернути зброю проти ворогів Росії у Кремлі». Місцева преса не визначилася, чи це активізація російської опозиції на території України,чи провокація. А якщо провокація, то проти кого вона спрямована?

Листівок було дуже багато, ними обклеєний весь квартал довкола штабу Чорноморського флоту Росії. Всі вони підписані Координаційною радою Російської радикальної опозиції і вказане прізвище професора Петра Хомякова, який є політичним біженцем із Росії.

У листівках мовиться, що «війна з Україною розпочнеться найближчим часом. Кремлівській верхівці ця бійня потрібна для того, щоб врятувати свій рейтинг, що швидко падає, і відволікти увагу простого росіянина від гострих проблем у самій Росії». Автори стверджують, що майбутня війна є американською пасткою, бо «англосакси втягують Росію у безперспективне протистояння на західному і південному напрямках, щоб не дати їй освоювати власний Схід».

У листівці мовиться, що у цій війні переможе Україна, але: «Головний ворог перебуває в Кремлі, і саме від нього слід рятувати Росію. …Розвертай зброю у бік справжніх ворогів – кремлівських упирів. Врятуй Росію!»
Місця де були розклеєні листівки (Фото: агенція НР2)


Інформаційна війна триває?

Мені не вдалося зв’язатися з представниками Координаційної ради Російської радикальної опозиції, але відомо, що перший з’їзд цього руху має відбутися в Києві 2 жовтня, а очолює оргкомітет лідер пітерської організації «Сєвєрноє братство» професор Петро Хомяков, проти якого в Росії порушили кримінальну справу за підозрою в екстремізмі. Із серпня він перебуває в Україні. Однак раніше в Севастополі про проросійські організації антикремлівської орієнтації нічого не було чути.

Ніякої реакції з боку російських військових на ці листівки немає, якщо не вважати те, що довкола штабу офіцери всі листівки позривали. Прес-центр флоту мовчить і на телефонні дзвінки не відповідає. У севастопольській міліції теж від коментарів відмовляються, але там повідомили, що не побачили в цих листівках предмету для реагування з боку правоохоронних органів.

Більшість опитаних мною севастопольських спостерігачів назвали появу цих листівок «провокацією», але розійшлися в тому, хто за нею стоїть. Севастопольський політичний оглядач Микола Владзимирський переконаний, що повідомлення про цей випадок російськими мас-медіа – «логічне продовження систематичної організації провокацій антиукраїнськими силами в інформаційному просторі України»

На думку Миколи Владзимирського, насправді зміст листівок спрямований на «підвищення напруженості в українсько-російських стосунках». Також певним підбурюванням, як вважає оглядач, виглядає висновок про те, що у «майбутній війні переможцем буде Україна».

(Севастополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG