Доступність посилання

ТОП новини

Біженцям і нелегальним мігрантам у Європі загрожує масова депортація


Нелегальні мігранти біля вогнища у таборі «Кале» (відомому серед французів як «джунглі») на півночі Франції, ранок 21 вересня 2009 р.
Нелегальні мігранти біля вогнища у таборі «Кале» (відомому серед французів як «джунглі») на півночі Франції, ранок 21 вересня 2009 р.

Прага – Франція заявила про закриття тимчасового табору для біженців, де перебувають сотні нелегальних мігрантів. Напередодні до подібних заходів вдалась Греція. Правозахисники вважають подібні рейди неефективними і критикують європейське законодавство щодо біженців.

Уряд Франції має намір закрити цього тижня табір для біженців «Кале», відомий серед французів як «джунглі». Тут знайшли тимчасовий притулок сотні нелегальних мігрантів та біженців. Вихідці переважно з Іраку та Афганістану очікують на можливість дістатися до Британії в пошуках кращого хліба. Хоча там їх також не чекають, британський уряд неодноразово застерігав Францію щодо нелегальних мігрантів.

Міністр з питань імміграції Франції Ерік Бессон припустив, що біженців помістять в ізолятори тимчасового затримання, після чого депортують додому. Однак зауважив, що примусового виселення не буде, усім нелегальним мігрантам запропонують офіційно подати прохання про надання притулку у Франції.

Правозахисники – проти депортації людей до воєнних зон

Тим часом правозахисники закликають французький уряд не допустити виселення біженців у ті країни, де відбуваються воєнні дії.

«Намір французького уряду закрити табір в Кале відповідає широким настроям неприйняття мігрантів і людей, які шукають притулку, – зазначила представниця Human Rights Watch у західній Європі Джудіт Сандерленд. – Великий акцент робиться на тому, щоб не допустити прибуття в Європу біженців».

За європейським законодавством, відповідальність за біженця несе та країна, через яку він перетнув кордон Європейського Союзу. Правозахисники побоюються, що в деяких країнах, зокрема таких як Греція чи Італія, у біженців мало шансу отримати притулок.

Біженці розчаровані Європою

Втікач із Афганістану Мірза Мухаммед переховувався у Греції, поки там не закрили табір для біженців «Патрас». У себе на батьківщині він заплатив кілька тисяч доларів, щоб його перевезли через Іран і Туреччину до Євросоюзу. З Греції він сподівався переїхати до іншої країни ЄС, як і більшість його знайомих афганців. Однак, як розповів Радіо Свобода біженець, його мрії розвіялись, як тільки він потрапив до Європи. «Коли я приїхав до Європи і побачив це все власними очима, я зрозумів, як важко заробляти гроші в цій частині світу. Не кажу вже, як важко ми працюємо, – зазначає він. – Під час поїздки до Європи ми мали складнощі. Та і до афганців ставляться тут дуже погано, коли ми сюди прибуваємо».

Європейський Союз нині намагається змінити законодавство щодо питань міграції. Очікується, що новий законопроект буде запропонований на зустрічі міністрів закордонних справ ЄС наприкінці жовтня цього року. Однак дипломати вже заявляють про опозицію до нових правил щодо біженців з боку Німеччини та Австрії.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG