Доступність посилання

ТОП новини

Чи готова Україна до виборів Президента?


Україна готується до президентських виборів.
Україна готується до президентських виборів.

Київ – До наступних президентських виборів залишається менш як 4 місяці. Згідно з рішенням Верховної Ради, вони мають відбутися 17 січня. Про те, чи готові в Україні до виборів, думки розійшлися…

Попри деякі заяви політиків про загрозу зриву президентських виборів, Центральна виборча комісія до народного волевиявлення готова. Принаймні так заявив Радіо Свобода заступник голови ЦВК Андрій Магера. Не бачить він проблем і з виборчою інфраструктурою.

«На сьогоднішній день завершене первинне уточнення бази даних державного реєстру виборців. ЦВК переходить у режим першого поновлення даних. Тут є певні труднощі, але немає нічого такого, на чому деякі політики намагаються заробити політичний капітал. Називають цифри, що близько 30-ти відсотків неточні дані в Державному реєстрі. Я ці заяви розглядаю не інакше, як спробу дискредитувати державний реєстр у принципі і взагалі», каже Магера.

Головні проблеми – це зима, бюджет і списки

А голова Комітету виборців України Олександр Черненко назвав Радіо Свобода цілу низку проблем, які можуть виникнути під час президентських виборів.

«По-перше, вибори відбуватимуться взимку. У зв’язку з тим, що у нас багато приміщень відповідним чином не обладнані, це може позначитися на організації виборчого процесу. А якщо врахувати, що не буде ухвалений бюджет на 2010 рік, ми можемо стикнутися з тим, що у нас не просто буде холодно і темно на дільницях, а й подекуди не вистачатиме й ручок для заповнення бюлетенів», прогнозує Черненко..

А ще він зазначив, що багато людей не отримали листівки з запрошенням перевірити себе в списках.

Так, у родині Олександра Осипенка із Запоріжжя подібну листівку отримала лише його дружина: «Лише моїй Анюті прийшло. Ні мені, ні мамі, ні батьку. Був у тещі біля Гуляйполя в селі, там лише тестю прийшло, а тещі не прийшло».

Ще експерти наголошують, що скорочення терміну виборчої кампанії скоротить і термін організації виборів. А це може призвести до низької кваліфікації виборчих комісій.

(Київ Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG